Offentlige chefer flyver til topmøde uden overenskomst

Politikere og embedsmænd flyver til kommunalt topmøde i Aalborg med et dansk flyselskab uden overenskomst. Helt vanvittigt, mener et medlem af Borgerrepræsentationen i København.
Medlemmerne af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune er blevet tilbudt at flyve uden overenskomst til det kommende KL-topmøde i Aalborg. Overborgmester Frank Jensen (S) flyver dog ud og hjem med SAS, oplyser hans pressekontakt.
Medlemmerne af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune er blevet tilbudt at flyve uden overenskomst til det kommende KL-topmøde i Aalborg. Overborgmester Frank Jensen (S) flyver dog ud og hjem med SAS, oplyser hans pressekontakt. Claus Bech/Arkiv/Scanpix

Den netop afsluttede pilotstrejke i Norwegian og den aktuelle konflikt om Ryanair har sat arbejdsforhold for flypersonale på toppen af dagsordenen.

Men når politikere og embedsmænd onsdag klokken 17.30 flyver fra København til kommunalt topmøde i Aalborg, sker det med et flyselskab uden overenskomst.

Flyet er fra selskabet DAT og er hyret specielt til Kommunernes Landsforening (KL) af rejsebureauet VR Travel.

LÆS OGSÅ: Politikere afbestiller fly til Bornholm: En skandale

Det forarger blandt andre Jesper Kiel (EL), der er medlem af bestyrelsen i KL.

- Det er dybt kritisabelt. Hvis vi forlanger, at vores medarbejdere følger overenskomsterne, må vi også selv benytte overenskomstdækkede selskaber, når vi lader os transportere, siger han.

"KL bør værne om den danske model"

Borgmester i Odsherred Thomas Adelskov (S), der også er medlem af KL-bestyrelsen, tager selv bil og færge til topmødet i Aalborg.

- Men grundlæggende synes jeg, at KL - ligesom min egen kommune - bør sørge for, at tingene foregår på overenskomstvilkår, siger han.

LÆS OGSÅ: Deltagere til folkemøde uden overenskomst

I Københavns Kommune har alle medlemmer af Borgerrepræsentation fået tilsendt en DAT-flybillet.

Sisse Marie Berendt Welling fra SF har takket nej til turen og købt en anden flybillet for egen regning.

- Det er helt vanvittigt, at KL flyver med et selskab, der ikke har overenskomst. KL bør værne om den danske model, siger hun.

Faktisk mener Sisse Marie Berendt Welling, der stiller op til det kommende folketingsvalg, at KL bør have en politik på området.

LÆS OGSÅ: Stewardesse i Ryanair: "Mor og far måtte sende penge"

Også i Flypersonalets Personaleunion (FPU) ærgrer det formand Thilde Waast, at KL sender deltagere til topmøde i en DAT-maskine uden overenskomst.

- Man skulle synes, at offentlige institutioner også bakkede op om den danske model og derfor valgte at bruge leverandører med overenskomst, siger hun.

Ingen krav til rejsebureau

KL har selv chartret et fly med det overenskomstdækkede SAS-selskab Jet Time, som flyver til Aalborg torsdag og retur til København fredag.

Men for at få plads til alle har VR Travel chartret et fly fra DAT, som flyver til Aalborg onsdag og retur fredag.

- Jet Time kunne ikke dække behovet for transport. Vi er blevet bedt om at løse en transportopgave, og KL har ikke stillet krav om, at det skulle være med noget særligt flyselskab, siger bureauchef Tom Jensen.

LÆS OGSÅ: Fly-boss efter Folkemøde: Værsgo, hop ud ad vinduet

Det bekræftes af KL's kommunikationschef Ida Thuesen Nielsen.

- Det er ikke noget, vi har været opmærksomme på. Det er noget, vi må forholde os til, når vi kommer tilbage fra topmøde, siger hun.

Fly-boss: Sløve fagforeninger

Sidste år skabte det turbulens, at politikere og fagbosser fløj til Folkemøde på Bornholm med DAT, selvom selskabet ifølge fagforeningen FPU i lang tid havde modsat sig at tegne overenskomst.

Siden har FPU og DAT forhandlet om overenskomst, men indtil videre uden resultater.

Ifølge DAT-direktør Jesper Rungholm skyldes det dog ikke modvilje fra hans side.

LÆS OGSÅ: Nu forhandler kontroversielt flyselskab om overenskomst

- Det er i hvert fald ikke vores skyld. Fagforeningerne er for sløve. De koncentrerer sig mere om at få tegnet overenskomster med de større flyselskaber, siger han.

Thilde Waast fra FPU kan ikke genkende det billede, DAT-direktøren tegner, men hun vil ikke kommentere sagen yderligere af respekt for de pågående forhandlinger.

Danish Air Transport

 

  • Danish Air Transport er et lille dansk flyselskab med hovedkvarter i Vamdrup uden for Kolding.
  • Selskabet har faste ruter fra København, Rønne, Karup og Billund til danske og norske lufthavne, men flyver også særafgange på bestilling.
  • Selskabet har 73 fastansatte piloter og 85 kabinepersonale, som ikke arbejder på overenskomst.
  • Ifølge DAT har selskabets piloter en månedsløn på 35.000 kr., luftkaptajner 65.000 kr., og kabinepersonale 25.000 kr. inkl. feriepenge, pension og diæter.
  • HK, 3F og Dansk Metal har tegnet overenskomst for personalet på jorden.
  • DAT har et littauisk underselskab kaldet DOT, som tidligere har fløjet på selskabets rute til Sønderborg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.