Özlem Cekic: Jeg blev truet med at få skåret halsen over

Kvindelige debattører bliver langt oftere end mænd udsat for hadefulde og sexistiske beskeder, når de blander sig i debatten. SF's Özlem Cekic er en af dem, der har modtaget mange grove hademails.
- I starten syntes jeg, det var vildt hårdt for mig. Men så tænkte jeg:  ”Ej, jeg er simpelthen nødt til at hoppe ud af offerrollen og finde ud af, hvorfor folk hader på den måde.
- I starten syntes jeg, det var vildt hårdt for mig. Men så tænkte jeg: ”Ej, jeg er simpelthen nødt til at hoppe ud af offerrollen og finde ud af, hvorfor folk hader på den måde. Foto: SCANPIX arkiv

Valget er udskrevet, og der skal dermed sættes et nyt folketing sammen. Özlem Cekic sidder allerede i Folketinget og skal genvælges. Men hendes politiske karriere har ikke altid været en dans på roser, har hun tidligere fortalt om i et interview med FEMINA – hun får nemlig mange grove hademails.

- Der er nogle forfærdelige mails iblandt. En skrev: ”Den dag du bliver minister, skærer vi halsen over på dig”.  Jeg var en af de første kvinder med minoritetsbaggrund, der blev valgt til Folketinget, men jeg havde ikke regnet med, at reaktionen ville være så kraftig. Jeg havde nok nærmere troet, at folk ville tænke ”Nej, hvor flot - en mønsterindvandrer!”

Pia Olsen Dyhrs far var alkoholiker, så hun var som barn altid bekymret: Læs hendes historie på Femina.dk

Det hele startede med én mail blandt hundredvis i politikeren Özlem Cekics indbakke. Den kom fra en pensionist ved navn Ingolf.  Han hørte til på den yderste højrefløj og var sur over, at Özlem Cekic – en ”perker” - kunne stå på Folketingets talerstol ”og tale indvandrernes sag”. Det kunne ikke falde Özlem ind at svare.  Men så skete der noget, der skulle komme til at ændre alting. En nynazist chikanerede hende gennem otte måneder i sådan en grad, at hun tænkte over det hver dag. Hun meldte ham til politiet, og han fik et polititilhold.

Se også:

- I starten syntes jeg, det var vildt hårdt for mig. Men så tænkte jeg:  ”Ej, jeg er simpelthen nødt til at hoppe ud af offerrollen og finde ud af, hvorfor folk hader på den måde.

Det var en kæmpe sorg for politiker Pernille Rosenkrantz-Theil at bliver skilt: Læs om skilsmissen på Femina.dk

Fantastisk menneske

Så Özlem Cekic gik tilbage til mappen med de mange hademails, og åbnede dem igen en efter en. Og der dukkede Ingolf op.

- Jeg ringede til ham og spurgte, om jeg ikke måtte kigge forbi med noget morgenmad?  ”Det er godt nok friskt”, sagde han så.

- Vi spiste sammen og endte med at sidde og snakke i to timer. Nogle ting bliver vi aldrig enige om – for eksempel om jeg er dansker eller ej. Men jeg har lært, at man sagtens kan tage afstand til holdninger uden at tage afstand til mennesket. Ingolf er jo faktisk et fantastisk menneske.

Men hvorfor finder man så på at skrive hademails til andre?

- Jamen, Ingolf var jo helt vildt provokeret af sådan en muslim som mig. Og han troede aldrig, jeg ville svare på hans mails. Så han følte, at han var nødt til at skrue op for retorikken, forklarer Özlem Cekic.

I dag er det næsten to år siden, og Ingolf og Özlem taler stadig sammen. Siden har politikeren også drukket kaffe med andre, der før bare var afsendere på de modbydelige mails i hendes indbakke.

- Det er gået op for mig, at mange af dem bare gerne vil høres. Folk der bruger sådan en frygtelig tone føler ikke, at der er nogen, der vil have en værdig dialog med dem.
Men Özlem vil.

- Jeg synes, det beriger mig. I det øjeblik man selv tager styringen og beslutter sig for at tage kontakt, så vender tingene sig også om.

Af Christina Forsberg, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.