Øv, hvor ufedt: Derfor giver alderen dig flere mavedeller

Bliver flere og flere mavedeller for hver gang, du kigger dig i spejlet? Det kan være alderen, der tynger - bogstaveligt talt.
Det er ikke alene træls, det er også usundt med mavefedtet, siger Jerk Langer.
Det er ikke alene træls, det er også usundt med mavefedtet, siger Jerk Langer. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, Ude & Hjemme, Aller Media

Mange kender kun alt for godt til, hvordan mavefedtet nærmest klistrer sig fast, især fra overgangsalderen. Også mænd kan mærke den tiltagende ølmave.

Ud over at det er lidet flatterende, er det også uheldigt sundhedsmæssigt, fordi fedtet på maven og især inde imellem mavens organer øger faren for masser af sygdomme. Det fortæller lægen Jerk Langer.

- Topmaven kan faktisk lede til alt fra type 2-diabetes, blodpropper, forhøjet blodtryk, visse kræftformer, depression til demens. At få styr på mavefedtet er derfor alle tiders investering på sundhedskontoen, fortæller Jerk Langer.

Sådan får du sagt fra over for svigermors fede mad: Se tipsene på Udeoghjemme.dk

Vi kan ikke fornemme mætheden så godt

Grunden til, at vi bliver tykkere og tykkere med alderen, skyldes blandt andet, at vores hormoner i kroppen ændrer sig. Fx bliver vi dårligere til at fornemme mæthed.

(artiklen fortsætter under boksen)

Lægens seks gode tips til at slippe for mavefedtet
  • Motion brænder energi af og styrker musklerne, så de til og med også forbruger flere kalorier i hvile. Styrketræning, hurtig og intens træning samt rask gang er bedst i kampen mod mavefedtet. Træner du langvarigt, såsom løb og cykling, kan blodsukkeret falde, så pas på ikke at spise en masse sødt bagefter pga. sult.
  • Dårlig søvn placerer fedt i maven, fordi appetitregulatoren forstyrres, og du får lyst til sukker. Første skridt mod bedre nattesøvn er at komme i seng i tide, hvilket gøres ved at slukke for alle skærme og dæmpe belysningen en time før, du skal ramme din seng.
  • Stress danner hormonet kortisol, som gør dig sulten og primært placerer de ekstra kalorier på maven.
  • Hurtigt optagelige kulhydrater i hvidt brød, ris, pasta, slik, kager, flødechokolade og sodavand samt fedt kød, fede mejeriprodukter og alkohol er noget af det mest fedende, du kan indtage.
  • Rapsolie, olivenolie, mandler, nødder, peanutbutter, avocado og oliven samt mørkt chokolade giver sunde fedtstoffer, der ikke er så tilbøjelige til at sætte sig de forkerte steder.
  • Kostfibrene i grove grøntsager tærer på mavefedtet, fordi blodsukkeret holdes konstant, og du føler dig mæt i længere tid. Fuldkornsprodukter så som rugbrød er meget bedre end hvidt brød, men har ikke helt den samme gode virkning på blodsukkeret som grøntsager.

 

UDVID

- Stoftskiftet falder med alderen, man mister muskelvæv, og man bliver mere magelig. Vi kan ikke rigtigt gøre noget ved de aldersbetingede forandringer i hormonsystemet. Der er mindre væksthormon, og så taber man muskler og opbygger fedt i stedet. Manden producerer gradvist mindre af kønshormonet testosteron fra 35-årsalderen, mens kvinden mere pludseligt stopper med at producere østrogen fra 50-årsalderen. Endelig reagerer hjernen dårligere på hormonet leptin, der ellers prøver at fortælle, at man er blevet mæt. Så spiser man lidt mere, end kroppen har brug for, forklarer Jerk Langer.

Fem gode mellemmåltider på kun 150 kalorier: Se dem på Udeoghjemme.dk

Udover de hormonelle forandringer, så bliver vi også mere magelige med alderen. Vi laver mindre, men til gengæld vil vi gerne hygge os med noget lækkert at spise og drikke. Og det giver bagslag på fedtkontoen.

- Det gælder derfor om at skrue op for den fysiske aktivitet samt tænke over spisevanerne for ellers er det nærmest dømt til at gå galt. Meget af mageligheden skyldes, at man med alderen ikke mere har så travlt med børn og karriere, men hygger sig i stedet. Man har derfor brug for færre kalorier, men som nævnt spiser man ofte mere, forklarer Jerk Langer.

Deltag i konkurrencen på Billedbladet.dk og vind masser af forkælelse til en værdi af over 44.000 kroner!

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.