Østrigsk domstol åbner op for Facebook-søgsmål

Søgsmålet mod Facebook blev først afvist, men nu har østrigsk højesteret givet tilladelse til at føre sagen.
Den østrigske domstol har nu åbnet op for et privat søgsmål mod Facebook.
Den østrigske domstol har nu åbnet op for et privat søgsmål mod Facebook. Foto: Colourbox/free

Den østrigske Max Schrems kan nu alligevel føre sit søgsmål mod Facebook for dataovervågning i Østrig, selvom sagen i første omgang blev afvist af en anden domstol.

Det har den østrigske højesteret onsdag afgjort, efter at sagen i juli blev afvist af en anden domstol med henvisning til, at den ikke havde kompetencerne til at dømme i sagen.

Det skriver AFP.

Bag sagen står den 27-årige jurauddannede Max Schrems, der i spidsen for otte aktivister - og med tilslutning fra 25.000 Facebook-brugere - anklager Facebook for at overtræde europæisk lovgivning om persondata på internettet.

Blandt andet kræver sagsøgerne erstatning for Facebooks "ulovlige" sporing af deres data og for mediets involvering i den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's kontroversielle overvågningsprogram Prism.

Sagen blev også indbragt for den irske domstol, hvor Facebook har sit europæiske hovedkvarter, som sendte den videre til EU-Domstolen.

EU-Domstolen har siden bestemt i en opsigtsvækkende dom, at EU-Kommissionens beslutning om at acceptere amerikanske datasikkerhedsregler ikke længere var gyldig.

Efter EU-dommen har irsk højesteret nu genoptaget klagen og besluttet, at den irske kommissær for databeskyttelse skal undersøge, hvorvidt amerikanske efterretningstjenester har næsen lidt for dybt begravet i Max Schrems' personlige data.

En talsperson for Facebook siger, at it-virksomheden ikke har noget at skjule i sagen.

- Facebook er ikke og har aldrig været en del af en aftale om at give den amerikanske regering direkte adgang til vores servere.

- Vi vil samarbejde med den irske databeskyttelseskommission, når den undersøger beskyttelsen af dataoverførsler i forhold til de gældende regler, skriver talspersonen i en mail til Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.