Østrig venter milliardhandel med Iran efter atomaftale

Atomaftalen åbner for handel, og det vil Østrig og Iran udnytte til at styrke de politiske og økonomiske bånd.
Iran og Østrig vil øge samhandel til 300 millioner euro i år, siger Østrig præsident på et møde med sin iranske kollega, Hassan Rouhani, i Teheran.
Iran og Østrig vil øge samhandel til 300 millioner euro i år, siger Østrig præsident på et møde med sin iranske kollega, Hassan Rouhani, i Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/AP

Østrig og Iran vil styrke samhandlen markant i forlængelse af den atomaftale, som blev indgået i sommer med udsigt til, at de internationale sanktioner mod Iran løftes.

Aftalen om øget handel er indgået under et sjældent besøg af en europæisk statschef i Teheran, hvor Østrigs præsident, Heinz Fischer, tirsdag har talt med den iranske præsident, Hassan Rouhani.

Det er første gang i mere end 10 år, at en vestlig statschef er på officielt besøg i Teheran.

- Vi venter at øge samhandlen til 300 millioner euro på kort sigt, og vi ser derefter frem til en markant styrkelse af de økonomiske bånd, siger Østrigs præsident, Heinz Fischer.

300 millioner euro svarer til 2,2 milliarder danske kroner.

Heinz Fischer skal senere tirsdag mødes med Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei. Det sker sjældent, at vestlige ledere mødes med ayatollahen.

Atomaftalen blev indgået tidligere på sommeren mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland.

Til gengæld for at reducere sit atomprogram og fraskrive sig muligheden for at udvikle atomvåben vil de internationale sanktioner mod Iran blive droppet.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.