Østergaard: Vi har lagt krisen bag os

Regeringen forventer en vækst på 1,7 procent i år og 2,0 procent i 2016, fremgår det af Økonomisk Redegørelse.
Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard præsenterede tirsdag regeringens økonomiske redegørelse på et pressemøde i Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard præsenterede tirsdag regeringens økonomiske redegørelse på et pressemøde i Økonomi- og Indenrigsministeriet. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

- Der er klare tegn på, at dansk økonomi er på vej ind i et opsving. Vi har lagt krisen bag os.

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), som tirsdag fremlagde regeringens skøn for blandt andet vækst og ledighed i Økonomisk Redegørelse.

I den seneste Økonomisk Redegørelse fra december forventede regeringen en vækst på 1,4 procent i år. Det tal blev opjusteret til 1,6 procent, da regeringen i slutningen af marts præsenterede det såkaldte konvergensprogram.

Lille vækst

Og med den nye Økonomisk Redegørelse opjusterer regeringen igen en smule. Regeringen forventer nu en vækst på 1,7 procent i år og 2,0 procent i 2016, fremgår det af redegørelsen.

- Når vi opjusterer vores vækstprognose, skyldes det, at oliepriserne er faldet, euroen er svækket i forhold til dollaren, og renten er gået ned. Alle de elementer bidrager hver for sig til en styrkelse af dansk økonomi, siger Morten Østergaard.

Trods den nye opjustering er regeringen fortsat mere forsigtig end vismændene, som i deres forårsrapport - der også blev fremlagt tirsdag - forventer en vækst på 1,9 procent i år.

Ifølge Morten Østergaard er fremgangen i dansk økonomi tydeligst på arbejdsmarkedet, hvor mere end 38.000 personer er kommet i privat beskæftigelse siden midten af 2013.

Flere i job

Regeringen forventer nu, at både væksten vil stige, og at flere vil komme i job de kommende år. Også landene omkring Danmark vil opleve vækst over "en bred kam" i de kommende år og dermed understøtte dansk eksport.

- Vi tror på, at opsvinget er bredt funderet. Sidste år kom der gang i eksporten, men nu er der også tegn på, at den hjemlige økonomi kommer med, siger Morten Østergaard.

Han mener samtidig, at der nu er rettet på de "de ubalancer, der blev skabt under 00'ernes bobleøkonomi":

- Virksomhederne har genvundet den tabte konkurrenceevne, og familiernes økonomi er sundere. Det går godt i dansk økonomi, men vores ambitioner rækker videre.

- Vi skal sikre, at fremgangen kan blive langvarig og holdbar og ikke stoppes af mangel på arbejdskraft og uholdbare lønstigninger som i nullerne, siger Morten Østergaard.

Han taler dermed for, at den kommende regering skal fortsætte de seneste års reformer, hvor der blandt andet er ændret på efterløn, dagpenge, skat, kontanthjælp, førtidspension, og SU-systemet for at få flere danskere ud på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.