Østarbejdere fik 24 kroner i timen hos økologisk landmand

De ansatte blev fyret af vikarbureauet, da de spurgte, hvorfor de ikke fik deres løn. Vi føler os behandlet som dyr, siger de.
Lange arbejdsdage og en timeløn på kun 24 kroner - det var tilsyneladende, hvad østarbejderne blev spist af med af vikarbureauet. Landmanden siger, at han ikke kendte til vikarernes lønforhold. Personen på billedet har ikke med sagen at gøre.
Lange arbejdsdage og en timeløn på kun 24 kroner - det var tilsyneladende, hvad østarbejderne blev spist af med af vikarbureauet. Landmanden siger, at han ikke kendte til vikarernes lønforhold. Personen på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix / Arkiv

Fem unge litauere er blevet fyret af deres danske arbejdsgiver og sat på gaden i løbet af de seneste dage.

Østarbejderne har som ansat hos et vikarbureau arbejdet i tre uger hos en stor producent af økologiske frilandsgrøntsager på Tåsinge syd for Svendborg - og hver har de fået blot 800 kroner i løn. Det oplyser litauernes talsmand, Ignas Laurinaitis, til Fagbladet 3F.

Han oplyser, at de 800 kroner er betaling for cirka 50 timers arbejde i den første af tre uger, hvor de arbejdede for vikarbureauet. Inden litauerne fik udbetalt deres løn, skulle der være modregnet husleje på 400 kroner om ugen for hver af dem. I så fald har litauerne fået udbetalt, hvad der svarer til cirka 24 kroner i timen, efter de er blevet fratrukket for husleje.

De fem litauere kom til Danmark 13. juni og begyndte arbejdet dagen efter. Ifølge kontrakten med det danske vikarbureau Ent Flex skulle de luge gulerødder. Fire af litauerne skulle have en løn på 65 kroner i timen brutto, mens den femte skulle have 75 kroner i timen, fordi hans opgave var at køre traktor.

Men det viste sig, at arbejdet bestod i at luge løg. Litauerne oplyser, at de hver har arbejdet omkring 120 timer i løbet af de tre uger.

- Vi har fået overført 800 kroner til hver vores bankkonto. Det er alt. Vi spurgte, hvorfor vi ikke fik vores løn, og så fyrede de os. Vi skulle flytte ud af huset næste dag. Vi var chokerede, siger 20-årige Ignas Laurinaitis til Fagbladet 3F og understreger, at litauerne føler sig godt behandlet af grøntavleren, mens Ent Flex behandlede dem "som dyr".

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få kommentarer fra vikarbureauet - der ikke længere hedder Ent Flex, som det ellers har oplyst i litauernes kontrakter. Firmaet skiftede navn til Administrationsselskabet ApS.

- Jeg har ikke kommentarer til dig, desværre, siger en konsulent i firmaet, der præsenterer sig som "Michael fra Ent Flex", og afbryder telefonforbindelsen.

Efterfølgende reagerer han hverken på opkald eller telefonbesked. Heller ikke firmaets direktør Asta Antanaviciute er vendt tilbage efter henvendelser per mail.

Direktør og medejer af Skiftekær Økologi Peter Bay oplyser til Fagbladet 3F, at han har beskæftiget 12 medarbejdere fra firmaet, som han kalder Ent Flex.

Peter Bay fortæller, at han har lavet en fastprisaftale med Ent Flex, men ønsker ikke at oplyse, hvor meget han har betalt vikarbureauet. Direktøren ved ikke, hvad litauerne har fået i løn, fordi han ikke har lavet en aftale med dem, forklarer han og tilføjer, at betalingen på 800 kroner til litauerne virker lav.

- Det er urimeligt. Men jeg kan ikke bestemme, hvordan de folk behandler hinanden.

Peter Bay oplyser, at han først i torsdags under 3F Sydfyns besøg på hans virksomhed blev klar over, at litauerne ifølge deres kontrakter skulle have 65 kroner i timen for arbejdet. Og at 3F har iværksat konflikt mod firmaet. Fredag opsagde han samarbejdet med vikarbureauet, som ifølge grøntsagsproducenten oplyste, at de 800 kroner er en aconto-betaling til litauerne, der endnu ikke har fået et CPR-nummer eller skattekort.

- Jeg har ikke været ude på at snyde nogen som helst, siger grøntsagsavleren, der har forpligtiget sig til at betale sine fastansatte medarbejdere løn efter overenskomsten.

Peter Bay overvejer at tilbageholde resten af sin betaling til vikarbureauet, hvis de litauere, der har arbejdet for ham, ikke får den løn, de har krav på.

Hos Den Grønne Gruppe i 3F siger forhandlingssekretær Morten Fischer-Nielsen:

- Der er tale om horrible lønvilkår og udnyttelse af unge mennesker fra Østeuropa. Vi har for et halvt års tid siden iværksat konflikt mod firmaet, fordi vi opdagede, at det dumper lønnen voldsomt på det grønne område. Det vil vi ikke acceptere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.