Øretæver til Mette F. fra vennerne i rød blok: Tag jer sammen!

SF og Enhedslisten kritiserer Socialdemokraterne for at være alt for ivrige efter at indgå aftaler med de borgerlige og på den måde svigte deres egen politik. Med de forlig, rød bloks største parti binder sig op på, ser de store problemer med at opnå fælles politiske resultater senere.
Socialdemokraternes partiformand Mette Frederiksen har for travlt med at lave aftaler med de borgerlige, lyder kritikken fra hendes normale venner på venstrefløjen. 
Socialdemokraternes partiformand Mette Frederiksen har for travlt med at lave aftaler med de borgerlige, lyder kritikken fra hendes normale venner på venstrefløjen.  Søren Bidstrup, Scanpix

Fem måneder efter rød blok ved folketingsvalget mistede sit flertal og måtte overlade regeringsmagten til Venstre, skulle man måske tro, at de røde venner stod skulder ved skulder og sammen kæmpede for at få magten tilbage.

Men i stedet oplever SF, R og EL, at Socialdemokraterne går enegang og benytter enhver lejlighed til at hoppe på de borgerliges vogn.

SF og EL mener, at S den ene gang efter den anden svigter sin egen politik og vurderer, at det kan blive svært at lægge en alternativ kurs på et senere tidspunkt med Socialdemokraterne, fordi partiet i mellemtiden har bundet sig i aftaler med de borgerlige.

Lovsjusk

Senest har den store asylpakke, som Socialdemokraterne har været med til at få hastebehandlet på tre dage i Folketinget, fået blodet i kog hos SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Som minister i SRSF-regeringen oplevede hun, hvordan regeringsleder Helle Thorning Schmidt (S) holdt sine ministre i stramme tøjler for at sikre ordentlig og rettidig lovgivning.

Nu mener hun, at Thornings parti medvirker til en dybt kritisabel lovgivning med stor risiko for lovsjusk. Pia Olsen Dyhr opfordrer til, at de ansvarlige partier, herunder S, skal tage sig sammen og sikre, at lovgivningen finder sted på en ordentlig måde.

- Pakken indeholder, hvad jeg ser som et brud på et helt grundlæggende retsstatsprincip, nemlig at man har ret til at blive stillet for en dommer, hvis man bliver frihedsberøvet. Det sætter man ud af kraft. Og jeg er mildt sagt rystet over, at Socialdemokraterne går med til det, uden at forslaget kommer i høring, siger hun.

Helt skævt

Pia Olsen Dyhr kunne heller ikke genkende Socialdemokraterne, da partiet indgik i politiforliget med de borgerlige.

- Man betaler politibetjente ved at skære i ungdomsuddannelserne. Det er jo helt skævt i forhold til, hvad vi selv har været med til at kæmpe for, mens vi sad i regering med S. Nemlig at prioritere unge og deres uddannelse, fordi vi ved, at det er det, vi skal leve af i fremtiden, siger Pia Olsen Dyhr.

I den grad skuffet

SF-formanden mener også, at S svigtede grundlæggende, da partiet gik med i dagpengeforliget. Her lod man arbejdsløse betale for mindre forbedringer, blandt andet gennem en kraftig beskæring af dimittendsatsen, vurderer hun.

- Vi havde presset Dansk Folkeparti (DF) ud i, at der skulle flere penge til i en aftale, hvis DF skulle med. Og så er 300 millioner kroner, som området blev tilført, jo ingenting. Det har i den grad skuffet mig, at Socialdemokraterne accepterede aftalen.

- Jeg havde forventet mig mere efter at have kæmpet sammen med dem mod de radikale i det spørgsmål. Ikke for SF’s skyld, men for de mange, som er arbejdsløse og ramt urimeligt hårdt af dagpengereformen fra 2010, siger hun.

Imod alt, hvad vi har kæmpet for

Endelig var der kommuneaftalen fra i sommer, hvor Socialdemokraterne gik med til kraftige besparelser på de kommunale budgetter.

- Aftalen indeholdt et omprioriteringsbidrag, der gør, at kommunerne skal spare en halv milliard næste år og meget mere fremadrettet. Jamen, det er jo imod alt, hvad vi sammen kæmpede for i valgkampen. Nemlig, at der skal være plads til mere velfærd, påpeger Pia Olsen Dyhr.

Hun tror dog stadig, at der er tid inden næste valg til at trække Socialdemokraterne og partiets nye formand, Mette Frederiksen, tilbage på et fælles spor.

S klistrer sig op ad V

Den tro kniber det mere med hos Finn Sørensen, næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe. Det er hans overbevisning, at man kommer til at se langt efter venstreorienterede og progressive ideer fra Socialdemokraterne. Og at det ikke mindst er op til hans eget parti at skabe en alternativ linje til regeringens politik.

- Socialdemokraterne klistrer sig op ad Venstre i enhver sammenhæng – dagpenge, flygtninge/indvandrere, politi og så videre. Men det er jo ikke måden at tegne en selvstændig politisk profil på, hverken socialt eller retspolitisk, fastslår Finn Sørensen.

Han mener, at Socialdemokraterne ud over at svigte sin egen politik også gør sig utroligt sårbare.

- Partiet overlader hele tiden initiativet til dem, der skulle være hovedmodstandere, og rykker på den måde dagsordenen til højre. Der sker jo et voldsomt højreskred på centrale samfundsområder lige nu. V undergraver omsorgen for socialt udsatte, trygheden for lønmodtagere, retssikkerheden og forpligtelsen til at hjælpe folk på flugt, siger han.

Hold jer til jeres politik!

Finn Sørensen forlanger ikke, at Socialdemokraterne skal føre Enhedslistens politik, men i det mindste holde fast i det, partiet tidligere har stået for.

- Da Socialdemokraterne sad i regering, var det hensynet til de radikale, der gjorde, at de ikke gjorde noget ved forringelser i dagpengeforliget fra 2010. Forringelser, som de åbent talte imod.

- Nu er den forklaring væk. Men ikke desto mindre er de lige gået med i en aftale, hvor de tre væsentlige forringelser – halvering af dagpengeperioden, fordoblingen af genoptjeningsperioden og nedskæringerne på supplerende dagpenge - står uantastet, påpeger Finn Sørensen.

For hver gang Socialdemokraterne binder sig op på forlig med de borgerlige partier, bliver det sværere for Enhedslisten at opnå politiske resultater med S, ærgrer han sig.

Radikale panderynker

Hos de radikale ønsker næstformanden i folketingsgruppen, Sofie Carsten Nielsen, ikke at kommentere den linje, den tidligere regeringspartner har lagt, siden Venstre kom til magten. Hun vil hellere tale om hendes eget partis politik, lyder beskeden.

Men følger man med på Facebook, kan man se, at Socialdemokraternes aftaleiver også får panderynkerne frem i den radikale lejr.

’Det er dybt bekymrende, at regeringen, blå blok og Socialdemokraterne haster ny asyllov igennem uden at høre offentligheden’, lød således et opslag fra Sofie Carsten Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.