Øl er hjertets nye bedste ven

Ligesom vin har en god effekt på hjertet, er det nu bevist, at øl på samme måde kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
En ny undersøgelse viser, at øl kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme i overraskende stor grad. Omvendt har du større risiko for at få en blodprop, hvis du ikke drikker øl.
En ny undersøgelse viser, at øl kan mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme i overraskende stor grad. Omvendt har du større risiko for at få en blodprop, hvis du ikke drikker øl. Foto: Aliaksei Smalenski/free

Hvis du har lyst til en øl efter arbejde, behøver du ikke længere finde på en undskyldning for at hente en i køleskabet. Tværtimod kan du i fremtiden blive opfordret af din læge til at drikke øl på recept.

For du kan faktisk mindske risikoen for at få blodpropper og andre hjerte-kar-sygdomme med helt op til 40 procent, hvis du drikker en moderat mængde øl hver dag. Det viser et metastudie af i alt 18 studier, hvoraf tre er danske.

- Vi har vidst i mange år, at vin er supersundt, men det har vist sig at små mængder af øl også mindsker risikoen for at få hjerte-kar-sygdomme, siger Christian Lange, overlæge og kardiolog på Holbæk Sygehus, til Newspaq.

Ifølge ham må mænd drikke to øl af almindelig styrke om dagen, mens kvinder må drikke lidt mindre. Studiet viser også, at folk, der ikke drikker øl og folk, der drikker for meget øl, begge har større risiko for at få blodpropper end dem, der knapper en øl op efter arbejde.

Men det er vigtigt at drikke øl hver dag og ikke samle portionerne sammen til hver anden dag eller hver weekend.

- Det er den daglige dosis, der har en gavnlig effekt. Man må ikke gemme alle 14 øl til lørdag aften, så virker det ikke - og du kan risikere at ødelægge din lever, siger han.

Christian Lange forklarer, at det er de mange antioxidanter i øllen, der hjælper med at holde blodkarrene fri for kalk og gør blodet en lille smule tyndere, så det ikke klumper, samtidig med at blodtrykket falder. Og det kan være rigtig godt for os danskere, der ifølge ham har stor risiko for at få hjerte-kar-sygdomme med vores usunde kostvaner og livsstil.

Men det er ikke alt ved øl, der er sundt for hjertet og kroppen.

- Alting har jo en bagside, og der er både alkohol og kalorier i øl. Det kan man tage på af, og det er ikke sundt, så det skal man være opmærksom på, siger Christian Lange.

Han understreger dog, at hvis man holder sig til små mængder øl om dagen, behøver man ikke være bekymret for at tage meget på.


Fakta: Her er Christian Langes råd til at undgå hjerte-kar-sygdomme

- Drik øl hver dag i små mængder. Mænd må drikke to øl, kvinder lidt mindre. Øllen gør at dit blodtryk falder en smule og at dit blod ikke "klumper", men forbliver tyndt.

- Spis friske råvarer uden tilsætningsstoffer og langtidskonservering. Jo tættere, du kan komme på "fra jord til bord", desto bedre. Spis derfor masser af frugt og grønt uden at stege eller koge dem unødvendigt.

- Spis mindre sukker og fedt. Sukker gemmer sig i de fleste råvarer - også i brød og ketchup, som normalt ikke forbindes med sukker. Christian Lange råder til at lade varen stå på hylden, hvis der er ord i varedeklarationen, du ikke kender eller har hørt om før.

- Bevæg dig mere - du behøver ikke at træne op til et maraton, men blot tage trapperne til fjerde sal hver dag for at få pulsen op og dyrke motion. Undgå at sidde bag skærmen og købe ind, men tag turen ned i supermarkedet på gåben eller cykel, så du får rørt dig på vejen.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.