Økonomer afviser: Danmark mangler ikke arbejdskraft

Flere økonomer er uenige i, at der mangler hænder på arbejdsmarkedet.

Ledigheden er på vej ned. Fra juli til august faldt ledigheden med 2.300 personer, så der nu er 120.800 ledige, ifølge Danmarks Statistik. Tallene får blandt andet Dansk Erhverv til at kalde på reformer, der kan give flere hænder på arbejdsmarkedet.

Men flere økonomer er slet ikke enige i den konklusion, skriver Fagbladet 3F. Det gælder blandt andet chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted:

- Der er stadig mere arbejdskraft at tage af i Danmark. Vismændene har vurderet, at beskæftigelsen fortsat er 90.000 under det strukturelle leje, altså det naturlige niveau uden krise. Der er ledig kapacitet, siger Erik Bjørsted og fortsætter:

- Ser man på den såkaldte AKU-ledighed - som dækker over alle, der står til rådighed, søger arbejde og ønsker arbejde - er den på over 180.000. Så ja - ledigheden falder. Men samtidig er der flere, der kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er også værd at bemærke, at antallet af ledige job i jobnet.dk stadig ligger på et ekstraordinært lavt niveau i mange brancher. Der går lang tid, før vi løber tør for arbejdskraft, mener Erik Bjørsted.

Ifølge flere medier er ledigheden nu den laveste siden 2009. Men Erik Bjørsted advarer mod at sammenligne ledighedstallene nu, med 2009:

- Efter min mening er der et regulært data-brud, som følge af dagpengereformen og kontanthjælps-reformen, som har trukket nogle kunstigt ud af tallene.

Anita Vium, økonom og sekretariatschef i 3F er enig:

- Der er i dag et skyggetal - en gruppe ledige uden ydelse, som er røget ud af statistikkerne. Derfor skal man passe på med at sammenligne tallene nu med før dagpengereformen. AKU-tallene er mere retvisende, siger hun.

Anita Vium mener, det er positivt, at væksten endelig slår igennem på arbejdsmarkedet i form af færre ledige.

- Det stiller krav til et bedre match mellem arbejdskraft og ledige stillinger. Måske skal arbejdsgiverne gøre sig lidt mere umage med at slå deres job op. Samtidig stiller det større krav til, at ledige får de kvalifikationer, som arbejdsgiverne har brug for. Det er et fælles ansvar mellem lønmodtagere, arbejdsgivere og regeringen. Derfor er vi i 3F glade for, at uddannelse er et af de områder, der skal drøftes ved de kommende treparts-forhandlinger, siger Anita Vium.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.