Økonom: Man kan prøve at få dovne Robert i arbejde - men det nytter ikke

Det gavner ikke økonomien at fokusere ensidigt på arbejdsstyrkens størrelse.
Foto: Scanpix

Politikerne på Christiansborg bør skifte kurs i reformpolitikken.

Sådan lyder det i dag i Berlingske fra økonomiprofessor Nina Smith.

Hun mener, at politikerne skal slå ind på en ny kurs med et bredere sigte end de senere års fokus på arbejdsstyrkens størrelse - at flere skal stå til rådighed på arbejdsmarkedet.

- Jeg synes efterhånden, at det der med at tro, at vi kan få mange flere ud i arbejdsstyrken ved at bruge tiden på at tale kontanthjælp, integration og få syge til at arbejde og sådan - det bliver for småt, siger hun til Berlingske.

Over de seneste år har skiftende regeringer blandt andet forhøjet pensionsalderen, forkortet dagpengeperioden og stillet langt skrappere krav til folk på kontanthjælp og førtidspension.

Men det er altså ikke vejen frem, lyder det fra Nina Smith, som i stedet mener, at den offentlige sektor skal blive mere effektiv, at uddannelserne skal styrkes og målrettes arbejdspladser, der skaber vækst, og at Danmark skal blive et mere gunstigt land for iværksættere.

Hun bakkes op af flere andre eksperter. Blandt andre Philipp Schröder, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.

- Man kan prøve at få dovne Robert i arbejde også, men det nytter ikke ret meget for økonomien, siger han til Berlingske.

Økonomernes udmelding vækker genklang hos Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Det næsten blinde fokus på det øgede arbejdsudbud, som skiftende regeringer har haft, har på intet tidspunkt virket. Det skaber ikke arbejdspladser, at mennesker presses på pengepungen og sendes ud i fattigdom. Det presser til gengæld lønningerne, siger hun til Ritzau og tilføjer:

- Jeg er rigtig glad for, at der nu er førende økonomer, der råber højt, at kejseren ikke har noget tøj på. Selvfølgelig kommer der ikke automatisk arbejdspladser ud af nedskæringer på dagpenge eller kontanthjælpen.

Hos regeringspartiet Venstre er finansordfører Jacob Jensen dog ikke enig med økonomerne. Til Berlingske siger han, at "alt er i spil, herunder også arbejdsmarkedområdet," når regeringen i slutningen af august vil fremlægge sin økonomiske 2025-plan med forslag til nye reformer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.