Øjenlægens vilde beretninger: Så skøre ting får folk i øjet

Folk får temmelig mange sære og halv-farlige ting i øjnene. Det er ikke alle, der husker det vigtigste råd: Gå ikke i panik, når det sker.
Får du noget i øjet, skal du forsøge at blinke det væk, før du gnubber i det.
Får du noget i øjet, skal du forsøge at blinke det væk, før du gnubber i det. FOTO: Scanpix

Du har sikkert selv prøvet at få jord, støv eller andet i øjet. Du blinker og blinker og blinker, i mens det dumme fremmedlegme bare bliver siddende og irriterer dit syn.

Synes du, det er slemt? Læs her, hvad der ville være værre. 

Det er nemlig de vildeste ting, folk oplever at få i øjnene, fortæller øjenspecialist Philip R. Rizzuto, M.D. til Women’s Health.

- ALT du overhovedet kan komme i tanke om, kan faktisk komme ind i dit øje og genere det, siger han.

Og her er et par eksempler:

I 2013 får en 20 måneder lille pige, Olivia Smith, en farvepen i øjet. Den går igennem øjet og ind i hjernen, hvilket giver pigen et mindre slagtilfælde. Heldigvis får lægerne fjernet pennen og hun overlever,  men lever formentlig med nedsat syn i dag.

AV!

Men det er ikke det eneste, lægen har oplevet. Han har fået en patient ind med en skrue strittende ud af det ene øje. Og en dame, hvis kontaktlinse satte sig fuldstændig fast. Han har desuden ofte fået patienter ind, der har haft fiskeben, bark, træ, blyanter, en fjer, blade og meget andet siddende alvorligt fast i øjet.

Arhhh! Ret skræmmende, hvor meget der faktisk kan sætte sig fast. Derfor råder lægen også til, at du forsøger at undgå netop det. Det gør du blandt andet ved at beskytte dine øjne, når du arbejder, dyrker sport eller er i andre situationer, hvor det er sandsynligt, at det kan gå galt.

Når du bliver ramt

Men sker uheldet og får du selv noget i øjet, skal du lade din krop gøre arbejdet, siger doktor Philip R. Rizzuto:

- For det meste vil dine tårer fjerne skidtet.

Du skal derfor ikke begynde at gnide og hælde vand i øjnene. Gå ikke i panik, tag det roligt og blink med dit øje.

- Du skal ikke begynde at rode ting rundt i dit øje, der potentiel set kan være farligt.

Og får du et meget stort objekt ind i dit øje som en metalsplint eller andet, skal du ikke hive det ud i panik. Få fat på en ambulance og kom på hospitalet, for du risikerer selv at lave store skader. Er du i tvivl, så opsøg en læge. Som specialisten siger:

- Føles det forkert, er det sandsynligvis forkert. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.