VALG 2015

Øger forspring: Ny måling er Thornings bedste siden 2011

Radikale og Alternativet går frem – Konservative igen mindste parti
Regeringen kan bare grine løs. De bliver nemlig siddende efter det kommende valg, hvis man skal tro en ny meningsmåling fra Wilke.
Regeringen kan bare grine løs. De bliver nemlig siddende efter det kommende valg, hvis man skal tro en ny meningsmåling fra Wilke. Foto: Nikolai Linares/arkiv/Scanpix

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og resten af rød blok stikker nu af fra blå blok i endnu en meningsmåling.

I en måling som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, står rød blok til 51,6 procent af stemmerne ved det kommende folketingsvalg. Det giver 90 sæder i Folketinget – selv uden de nordatlantiske stemmer. Blå blok får 48,4 procent af stemmerne.

Resultatet er det bedste siden Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i 2011, og hun skal faktisk helt tilbage til juni 2014, hvor krisestemningen omkring Lars Løkke Rasmussens bilagssager var på sit højeste, for at finde en lignende positiv meningsmåling. Dengang fik rød blok 51,5 procent af stemmerne i en Megafon-måling.

Tak til Uffe og Morten

Thorning kan især takke Morten Østergaard og de Radikale samt Uffe Elbæk og Alternativet for den gode måling.

De Radikale får således 7,4 procent af stemmerne og bevæger sig dermed væk fra de fem-seks procent, som regeringspartiet har høstet i de seneste målinger.

Alternativet står samtidig til at få hele fire procent af stemmerne, og dermed sender de igen de Konservative ned på sidstepladsen med lavest tilslutning – kun 3,7 procent ville stemme på Søren Pape Poulsen og co., hvis der var valg i dag.

Historisk

Rune Stubager, valgforsker ved Aarhus Universitet, minder om, at rød blok i april 2013 kun fik 41,1 procent af stemmerne i de vægtede målinger. Derfor vil det være en historisk bedrift, hvis Helle Thorning-Schmidt fortsat er statsminister efter 18. juni, vurderer han.

- I perioden fra 1957 – som er så langt tilbage, jeg har kunnet finde målinger – har der ikke været en regering, der har været så langt bagud undervejs i valgperioden, som den her regering har været, og så alligevel vundet. Og det er heller ikke fordi jeg tror, at det er sket før 1957 – længere tilbage har vi bare ikke data, siger Rune Stubager til Jyllands-Posten.

Her er hele meningsmålingen, Wilke for Jyllands-Posten:

- Socialdemokraterne: 25, 1 procent

- Radikale: 7,4 procent

- Konservative: 3,7 procent

- Socialistisk Folkeparti: 6,5 procent

- Liberal Alliance: 7,0 procent

- Kristendemokraterne: 0,9 procent

- Dansk Folkeparti: 17,6 procent

- Venstre: 19,3 procent

- Enhedslisten: 8,2 procent

- Alternativet: 4,0 procent

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.