Ø: Tving arbejdsgivere til at søge lokal arbejdskraft

Enhedslisten vil med et nyt forslag kræve, at de danske arbejdsgivere forpligtes til at slå ledige stillinger op og henvende sig til det lokale jobcenter og A-kasse, før de henter arbejdskraft ind udefra.
Enhedslisten vil med et nyt forslag kræve, at de danske arbejdsgivere forpligtes til at slå ledige stillinger op og henvende sig til det lokale jobcenter og A-kasse, før de henter arbejdskraft ind udefra.
Enhedslisten vil med et nyt forslag kræve, at de danske arbejdsgivere forpligtes til at slå ledige stillinger op og henvende sig til det lokale jobcenter og A-kasse, før de henter arbejdskraft ind udefra. Foto: Richard Sylvestersen/arkiv/Scanpix

En stor del af de nye job, der er blevet skabt det seneste år, er blevet besat af udlændinge, forlød det tirsdag fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som beklagede udviklingen.

Men det giver Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen ikke meget for.

At danske arbejdsløse bliver forbigået, er nemlig arbejdsgivernes egen skyld, mener hun.

- Det er lidt patetisk at opleve arbejdsgiverformanden beklage, at de nye job besættes af udenlandsk arbejdskraft. Det er jo hans egne medlemmer, der i alt for mange tilfælde foretrækker at ringe til vikarbureauet i Litauen efter billig og uorganiseret arbejdskraft frem for at slå stillinger op og søge herboende arbejdskraft, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

- Og når det gælder manglen på kvalificeret arbejdskraft, peger pilen også direkte på arbejdsgiverne. Det er dem, der desværre i meget høj grad har svigtet deres ansvar for at tage lærlinge ind og uddanne den nødvendige arbejdskraft.

Stillinger skal slås op

På baggrund af de nye beregninger er Enhedslisten klar med et nyt forslag, der skal sikre, at nye job i fremtiden går til danske arbejdere.

Enhedslisten vil nemlig stille forslag om at gøre det lovpligtigt for arbejdsgiverne at slå ledige stillinger op på den offentlige job-portal Jobnet og henvende sig til både det lokale jobcenter og A-kasse, før de importerer arbejdskraft udefra.

- Samtidig vil vi stramme reglerne på praktikpladsområdet, så arbejdsgiverne pålægges større ansvar, siger Johanne Schmidt-Nielsen som reaktion på DA's beregninger.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.