Obama vil af med n-ord: Slettes nu fra lovteksterne

Ordene 'negro' og 'oriental' vil nu blive fjernet fra de føderale amerikanske love.
USA's præsident, Barack Obama, har underskrevet en lov, der betyder, at ordet 'negro' udgår af føderale love.
USA's præsident, Barack Obama, har underskrevet en lov, der betyder, at ordet 'negro' udgår af føderale love. Foto: Free/Free

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har fredag underskrevet en lov, der sletter brugen af ordene 'oriental' og 'negro', som på dansk kan oversættes til 'orientalsk' og 'neger', fra de føderale amerikanske love.

Sidstnævnte n-ord har de seneste dage skabt voldsom debat herhjemme, efter Socialdemokraternes Jeppe Kofod har kritiseret Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen for hans brug af ordet. 

Barack Obama underskrev loven sammen med seks andre nye love fredag, oplyser Det Hvide Hus ifølge det politiske medie Thehill.com.

For en gangs skyld var der ikke nogen modstand at spore i Kongressen, hvor forslaget om at slette de to uddaterede ord, der i dag bliver betragtet som nedladende, gik igennem uden nogen former for modstand. Det er et sjældent syn i USA, især i et valgår.

Først passerede forslaget uden modstand Huset, den ene af Kongressens to kamre, i februar. Mandag blev den enstemmigt vedtaget i det andet kammer, Senatet, inden præsidenten altså underskrev den færdige lov fredag.

- Disse udtryk har ingen plads i føderal lovgivning. De er for længst uddateret, og der er tale om nedværdigende udtryk, som endelig vil være borte, siger demokraten Grace Meng, der er ophavsmand til lovforslaget, ifølge Thehill.com.

Loven betyder, at ordet 'oriental' vil blive erstattet med ordene 'Asian American', ligesom ordet 'negro' vil blive erstattet af ordene 'African American'.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.