Obama: Vi undervurderede truslen fra IS

Præsident Obama siger, at USA undervurderede risikoen for militante grupper som følge af Syriens kollaps.
USA's præsident, Barack Obama, erkender, at USA har undervurderet truslen fra Islamisk Stat (IS). (AP Photo/Susan Walsh)
USA's præsident, Barack Obama, erkender, at USA har undervurderet truslen fra Islamisk Stat (IS). (AP Photo/Susan Walsh) Foto: Susan Walsh/AP

USA var ikke opmærksom på risikoen for, at militante jihadister kunne organisere sig i et Syrien, der kollapser under borgerkrigens åg.

Rent ud sagt, så undervurderede USA truslen om, at en gruppe som Islamisk Stat (IS) kunne vokse ud af borgerkrigen i Syrien.

Det erkender Barack Obama, USA's præsident, i et interview med programmet "60 Minutes" på tv-stationen CBS.

Obama siger, at tidligere al-Qaeda-krigere, der blev drevet ud af Irak af amerikanske og irakiske soldater, har samlet sig i Syrien og etableret den nye og farlige gruppe, Islamisk Stat.

- Vores chef for efterretningsvæsnet, Jim Clapper, har erkendt, at de undervurderede, hvad der skete i Syrien, siger Obama og henviser til sin direktør for den nationale efterretningstjeneste.

I programmet bliver præsidenten spurgt, om USA overvurderede evnen eller viljen i den irakiske hær, der er trænet af USA, til at bekæmpe jihadisterne.

- Det er sandt. Det er absolut sandt, svarer Obama.

Præsidentens udtalelser er frigivet af CBS, inden programmet sendes natten til mandag dansk tid.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.