Obama og Castro udveksler håndtryk og smil til topmøde

Præsidenterne fra USA og Cuba har for første gang i flere årtier trykket hånd ved et planlagt politisk møde.
USA og Cuba har taget endnu et skridt på landenes vej til forsoning. Det skete, da præsidenterne fra de to lande gav hinanden hånden ved det politiske topmøde Summit of Americas i Panama fredag aften lokal tid. Arkivfoto
USA og Cuba har taget endnu et skridt på landenes vej til forsoning. Det skete, da præsidenterne fra de to lande gav hinanden hånden ved det politiske topmøde Summit of Americas i Panama fredag aften lokal tid. Arkivfoto Foto: Ramon Espinosa/AP

USA's præsident, Barack Obama, og Raul Castro, Cubas præsident, har skrevet historie ved at mødes ansigt til ansigt og give hinanden hånden ved en planlagt, politisk begivenhed.

Det er første gang i omtrent et halvt århundrede, at et møde på højeste politiske niveau mellem de to lande finder sted.

Et billede taget ved Summit of Americas i Panama, hvor begge lande deltager, er bevis på det historiske møde.

Her ses Barack Obama, Raul Castro og Ecuadors præsident, Rafael Correa, stå sammen, mens de smiler og snakker ved det politiske topmødes åbningsceremoni.

I en optagelse fra den venezuelansk tv-station TeleSur af præsidenternes møde er det ligeledes klart, at Obama og Castro giver hinanden hånden.

- Ved Summit of Americas har præsident Obama og præsident Castro i aften (fredag, red.) hilst på hinanden og givet hånd, siger Bernadette Meehan, talskvinde for det nationale sikkerhedsråd i USA, ifølge Reuters.

En embedsmand fra Det Hvide Hus oplyser dog, at præsidenterne ikke førte nogen væsentlig samtale. De ventes dog at mødes til en "drøftelse" lørdag.

Håndtrykket mellem de to ledere er et stærkt symbol på USA's og Cubas fælles bestræbelser på at lægge flere årtiers fjendskab bag sig.

Mødes Obama og Castro til samtaler lørdag, bliver det i så fald første gang i næsten 60 år, at statsoverhovederne for de to lande gennemfører et planlagt møde.

De to ledere har trykket hånd tidligere, da de i 2013 begge var i Sydafrika efter Nelson Mandelas død.

Forholdet mellem USA og den kommunistiske stat i Caribien har været anstrengt siden Fidel Castros militærkup i 1959, som USA reagerede på med handelsembargoer.

Forinden bruddet var Cuba ellers en af USA's mest betydningsfulde handelspartnere.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.