Obama går til angreb på kulkraftværker i stor klimaplan

De næste 15 år skal de amerikanske kraftværker reducere CO2-udledningen med 32 procent i forhold til 2005.
Barack Obama, den amerikanske præsident, har søndag løftet sløret for dele af en stor klimaplan, der offentliggøres mandag i Washington.
Barack Obama, den amerikanske præsident, har søndag løftet sløret for dele af en stor klimaplan, der offentliggøres mandag i Washington. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/AP

Obama erklærer kraftværkerne krig i en stor lancering af det hidtil "vigtigste initiativ" i kampen mod klimaforandringer.

Den amerikanske præsident har søndag løftet sløret for hovedlinjerne i Amerikas Plan for Ren Energi, der udstikker retningslinjer og reguleringen af landets kraftværker. Den fulde plan offentliggøres mandag.

- Klimaet er ikke længere et problem for fremtidens generationer. Ikke længere, siger Obama i en video offentliggjort søndag.

Han vil begrænse forureningen fra landets kraftværker betydeligt.

- Kraftværker er de største enkeltstående kilder til kulforurening, der skader klimaet.

Hidtil har der ikke været nationale grænser for, hvor meget kraftværkerne må udlede. Det skal laves om, lyder det fra præsidenten.

- For vore børns skyld, for helbredet og for alle amerikaneres sikkerhed skal det nu ændres, siger Obama.

Den amerikanske præsident gjorde i 2008 klimakampen til et centralt element op til præsidentvalget.

Kraftværkerne står for 40 procent af CO2-udledningen i USA. Ifølge Det Hvide Hus skal elværkernes udledning af drivhusgassen være reduceret med 32 procent i 2030 i forhold til 2005.

Planen giver de amerikanske delstater mulighed for at handle med udledningskvoter, og delstater, som investerer i vedvarende energikilder og energieffektivitet før år 2022, vil blive belønnet.

Den amerikanske præsident lover, at planen vil føre til billigere el-regninger, flere job og samtidig sikre en stabil elforsyning.

Angreb på kulenergi er kontroversielt i USA, hvor det fortsat er en vigtig energikilde og en stor industri med mange arbejdspladser.

En kilde i Det Hvide Hus siger, at "initiativet er det vigtigste, en amerikansk præsident har taget til at begrænse udledningen af drivhusgasser".

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.