Nyuddannet socialrådgiver: Jobcenteret håner ledige

Første møde med jobcenteret forløb ikke som forventet for Mateen Malik Hussain.
- Jeg synes, det er en hån. Man vil jo gerne have et arbejde. Jeg har taget en uddannelse for at komme ud at arbejde med mennesker. Og så bliver jeg mødt af enormt meget mistro. Det er bare kæft, trit og retning, siger Mateen Malik Hussain.
- Jeg synes, det er en hån. Man vil jo gerne have et arbejde. Jeg har taget en uddannelse for at komme ud at arbejde med mennesker. Og så bliver jeg mødt af enormt meget mistro. Det er bare kæft, trit og retning, siger Mateen Malik Hussain. Foto: Privat

Virkelighedens nådesløse forhammer ramte Mateen Malik Hussain lige i ansigtet onsdag den 3. august.

Det fortæller den nyudklækkede socialrådgiver fra København, som på denne dag første gang mødte op i jobcenteret efter endt studietid. 24-årige Mateen Malik Hussain var blevet indkaldt nogle uger i forvejen, og så frem til mødet hvor hans tildelte sagsbehandler og en repræsentant fra a-kassen ville være til stede.

Nu skulle han selv opleve det, som han havde læst så meget om på studiet: Omsorgsfuldhed, samtaleteknikker, at borgeren er i centrum og ekspert i eget liv og at borgeren skal mødes med optimisme og anerkendelse.

Men Mateen Malik Hussain fik sig en overraskelse.

- Det går ned ad bakke fra sagsbehandleren tog imod mig. Det var ikke sagsbehandleren fra indkaldelsen, og hun spurgte med det samme, hvor mange ansøgninger, jeg havde sendt, og sagde at jeg skulle udtømme alle muligheder i mit netværk, siger Mateen Malik Hussain til Avisen.dk.

Mismatch

Han blev færdig som international/interkulturel socialrådgiver i juni måned og siger, at han har sendt alle de ansøgninger, han skal ifølge reglerne. Der er dog først ansøgningsfrist nogle dage efter mødet i jobcenteret.

Ifølge Mateen Malik Hussain fortalte sagsbehandleren derfor, at han skulle søge uopfordret, og hvis han fik afslag, skulle han spørge, om han kunne komme i praktik.

- Det var lige meget hvor – jeg skulle bare i arbejde. Hun sagde, at mine ansøgninger var for dårlige, hvis ikke jeg var blevet ringet op endnu. Jeg er nyuddannet og regnede med at blive mødt med optimisme. Jeg fik heller ikke et ord indført. Det var et mismatch med alt det, vi havde lært på studiet.

Mateen Malik Hussain synes, det er ”træls”, men tænker i dag faktisk ikke så meget på sin egen situation. For hvordan mon arbejdsløse psykisk sårbare eller udsatte borgere må opleve sådan en situation, spekulerer han?

- Jeg synes, det er en hån. Man vil jo gerne have et arbejde. Jeg har taget en uddannelse for at komme ud at arbejde med mennesker. Og så bliver jeg mødt af enormt meget mistro. Det er bare kæft, trit og retning, siger Mateen Malik Hussain.

"Mistro til ledige"

Og nok opfattede han sagsbehandleren som sur og tvær, men Mateen Malik Hussain kigger nu mere skeptisk på det større system, hun er en del af: Et system, han mener er fuld af rutinespørgsmål, bureaukrati og afkrydsnings-skemaer. Et system, som oppefra overdynger sagsbehandlingen i regler og ødelægger de offentligt ansattes arbejdsglæde.

- Det er så underligt med den beskæftigelsespolitik, vi har i øjeblikket. Man skal tvinges i arbejde – koste hvad det vil. Ja, området er presset og folk skal hjælpes i arbejde, men der er for meget mistro til den enkelte ledige. Jeg kan godt holde til de her møder i længden. Men der er andre, der sidder i saksen og ikke har de samme ressourcer, siger Mateen Malik Hussain.

Han håber nu på, at kunne finde arbejde, hvor han kan beskæftige sig med psykiatri, kriminalpræventive indsatser eller antiradikalisering. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.