HOSPITALER I KRISE

Nyuddannede passer for tidligt fødte børn alene

Rigshospitalets afdeling for for tidligt fødte børn har fået et påbud af Arbejdstilsynet. Påbuddet skyldes blandt andet manglende psykisk førstehjælp til nyuddannede sygeplejersker.
Der er ansat cirka 40 sygeplejersker i Team 2 på afdelingen for for tidligt fødte børn på Rigshospitalet. Ledelsen oplyser til Arbejdstilsynet, "at der flere gange om ugen er et barn, der vælter (bliver dårligt), og der modtages løbende nye børn".
Der er ansat cirka 40 sygeplejersker i Team 2 på afdelingen for for tidligt fødte børn på Rigshospitalet. Ledelsen oplyser til Arbejdstilsynet, "at der flere gange om ugen er et barn, der vælter (bliver dårligt), og der modtages løbende nye børn". Foto: Christoffer Askman/Arkiv/Scanpix

Senest midt i juni skal Rigshospitalets afdeling for for tidligt fødte - den såkaldte neonatal-afdeling - efterkomme et påbud fra Arbejdstilsynet.

Afdelingen har blandt andet fået påbuddet, fordi Arbejdstilsynet vurderer, at det psykiske arbejdsmiljø er så dårligt, at det er i strid med loven. Ifølge myndigheden er arbejdsmængden for stor. Det samme er tidspresset.

En af konsekvenserne er, at personalet ikke får den psykiske førstehjælp, som særligt de nyuddannede har behov for.

I påbuddet skriver Arbejdstilsynet følgende:

"Ledelse og medarbejdere oplyser, at de hver 14. dag har mulighed for at mødes med en psykolog, men at det oftest aflyses."

- Vi ser på det med meget stor alvor og bekymring, siger Charlotte Engell, der er næstformand for sygeplejerskernes fagforening i Region Hovedstaden.

- Jeg er oprigtigt bekymret for, at vores sygeplejersker er ved at knække. På sigt vil man se, at flere hverken kan eller vil blive i faget. Jeg frygter også, at nogle vælger faget fra på forhånd, fordi det er for hårdt, uddyber hun.

I påbuddet skriver Arbejdstilsynet også:

"Medarbejderne oplyser, at det er belastende og stressende at blive udsat for så massivt pres dag ud og dag ind og samtidig føle, at teamet ikke er ' sindsygt godt gearet til de akutte forløb', da der er flere nyuddannede og nyansatte.

Oplæringen på afdelingen tager et års tid.

Personale: Patientsikkerheden er i fare

Påbuddet til Rigshospitalets ledelse er bare et i en lang stribe af påbud. Avisen.dk er i besiddelse af 101 påbud, der er givet på landets sygehuse på bare et år.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere udtalt, at han ikke er tryg ved kvaliteten af behandlingen.

Desuden har en ny undersøgelse vist, at hver anden sygeplejerske mener, at patientsikkerheden er i fare i øjeblikket.

Tilbage på neonatal-afdelingen på Rigshospitalet dør knap en tredjedel af børnene. Mellem 10 og 20 procent af børnene får senfølger. De fleste børn bliver dog raske.

Børnene, der typisk er født mange uger for tidligt, er sårbare. Også forældrene, der er indlagt sammen med de for tidligt fødte, er pressede. To ting, der påvirker personalet i form af høje følelsesmæssige krav.

For eksempel fortæller de ansatte til Arbejdstilsynet, at de har "sygehusdrømme", hvorefter de vågner op og kommer i tanke om ting, de har glemt på deres vagt.

Der er desuden en del overarbejde og dobbeltvagter.

Personlige konsekvenser

I Arbejdstilsynets påbud står der blandt andet følgende om det psykiske arbejdsmiljø på neonatal-afdelingen på Rigshospitalet:

"Medarbejder oplyser, at de har registreret stress-symptomer som:

  • Har svært ved at lægge arbejdet fra sig
  • Glemmer ting
  • Tænker på procedurer og ting, der kunne være glemt
  • Er mere irritabel
  • Kan ikke sove
  • Sygehusdrømme, hvor medarbejderne vågner op og kommer i tanke om ting, der er glemt på en vagt
  • Meget træt efter endt vagt
  • Mange føler, at arbejdet kan krybe ind under huden"

Kilde: Arbejdstilsynet

UDVID

- Jeg tror godt, at patienterne kan mærke, at der er travlt. Sygeplejerskerne er gode til at vende deres frustrationer indad, men på et tidspunkt kommer de op til overfladen. Det kan både patienter og pårørende mærke, fordi det giver et presset arbejdsmiljø, hvor alle bliver sårbare, forklarer næstformand Charlotte Engell fra Dansk Sygeplejeråd.

Besparelser presser sygeplejersker i knæ

Talsmanden for sygeplejerskerne i hovedstadsområdet mener, at de regionale politikere og deres kolleger på Christiansborg skal tænke sig godt om, før de ruller de mange varslede besparelser ud.

- Man skal overveje meget nøje, om man mener det. Nogle områder vil blive presset helt i knæ, hvis besparelserne føres ud i livet. Nogle indsatser er komplekse. Der er brug for ro og tid i forhold til at kunne tænke nye måder at udføre sygepleje på, siger Charlotte Engell.

Hun foreslår, at der laves bedre introduktionsforløb for nyuddannede, og at der ansættes flere på de pressede afdelinger.

- Derudover er det vigtigt, at supervision og støtte tænkes ind som en naturlig del af arbejdsdagen. Det er for sent, når sygeplejerskerne hænger i laser, siger hun.

I øjeblikket forhandler formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), der driver sygehusene, med finansminister Bjarne Corydon (S).

Rigshospitalet: Vi tager det alvorligt

På Rigshospitalet i København gør Arbejdstilsynets løftede pegefinger indtryk på ledelsen, der understreger, at der skal være tid til psykisk førstehjælp.

- Vi tager det alvorligt. Det vil sige, at vi gør, hvad vi kan for at imødekomme påbuddet, siger Morten W. Andersen, der er hospitalets chef for arbejdsmiljø og ledelsesudvikling.

Hvorfor sørgede ledelsen ikke for at forebygge, før Arbejdstilsynet kom på besøg?

- Vi prøver at arbejde forebyggende, men der har været meget pres på ressourcerne. Klinikledelsen prøver på at finde løsninger på problemet, så det ikke ender med, at sygeplejersker ikke kan sove om natten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.