Nyt NemID på vej: Papkortets dage er talte

Dit fingeraftryk kan komme til at afløse koderne, når det offentlige og bankerne sammen udvikler det nye NemID.
NemID bliver i dag drevet af Nets, som har kontrakt med staten frem til 2018 med mulighed for forlængelse. Den nye løsning ventes at komme i drift i 2019.
NemID bliver i dag drevet af Nets, som har kontrakt med staten frem til 2018 med mulighed for forlængelse. Den nye løsning ventes at komme i drift i 2019. Foto: Scanpix / Arkiv

Dit fingeraftryk kan komme til at afløse koderne, når det offentlige og bankerne sammen udvikler det nye NemID.

Om få år kan du smide dit papkort med NemID-koder i skraldespanden og i stedet bruge din mobiltelefon som nøgle til netbanken, lægens tidsbestilling eller en privat hjemmeside.

Det er ambitionen i et nyt samarbejde mellem det offentlige og bankerne, som nu vil udvikle afløseren for det nuværende NemID.

Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet har torsdag eftermiddag givet hinanden hånd på alliancen i Finansministeriet.

- Vi skal finde en mere tidssvarende løsning end papkortet. For eksempel vil vi kigge mod biometri (fingeraftryk, red.) og de nye kodeformer, der kan tilbydes via mobiltelefonen, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til TV 2 Business.

Alliancen mellem det offentlige og bankerne er kommet i stand efter et udbud, hvor Forsikring & Pension også var inde i billedet, men trak sig undervejs. Det er planen, at det offentlige og bankerne definerer, hvad det nye NemID skal kunne og sammen udbyder udviklingsopgaven til mulige leverandører.

Bankerne står i dag bag 2/3 af de i alt 1,5 millioner pålogninger, danskerne hver dag laver via NemID. Det offentlige bruger under en fjerdedel.

Vil spare skattekroner

- Vi har klart en interesse i at stille vores digitale kompetencer til rådighed og selvfølgelig også i at være med til at påvirke den fremtidige løsning, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finansrådet.

Finansrådet og det offentlige har forpligtet sig til 10 års samarbejde og deles om udgifterne til udvikling og drift af den nye løsning.

- For os betyder det meget, at vi kan dele omkostningerne, for det har jo en betydning for, hvor mange skattekroner vi skal bruge, siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen.

Bankerne får ikke eksklusivret

Ifølge Finansrådet bliver fremtidens NemID - ligesom i dag - også tilgængeligt for private virksomheder, f.eks. netbutikker. De vil dog skulle betale for driften og muligvis en forholdsmæssig del af udviklingsomkostningerne.

- Men bankerne kommer ikke til at tjene på, at de har været med i udviklingen, siger Michael Busk-Jepsen fra Finansrådet.

NemID bliver i dag drevet af Nets, som har kontrakt med staten frem til 2018 med mulighed for forlængelse. Den nye løsning ventes at komme i drift i 2019.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.