Nyt millionsmæk til Skat i uheldig personalesag

Forrige sommer tabte Skat sag om aldersdiskrimination. Nu koster det Skat tre millioner, at tre chefer blev flyttet til andre stillinger i strid med reglerne.
- Alle skal have en værdig afgang fra arbejdsmarkedet. Man skal ikke stoppe efter en retssag, siger Peter Breum, advokat for de tre ældre skattechefer.
- Alle skal have en værdig afgang fra arbejdsmarkedet. Man skal ikke stoppe efter en retssag, siger Peter Breum, advokat for de tre ældre skattechefer. Torben Klint/Scanpix/Arkiv

Skat har igen fået økonomiske smæk, fordi de har behandlet medarbejdere i strid med reglerne.

Tre erfarne chefer i Skat har fået Byrettens ord for, at de stillinger, de blev flyttet til for halvandet år siden, ikke var passende, og at Skat enten skulle have fundet noget andet eller opsagt dem.

De tre chefer har efter dommen fået en fyreseddel, der giver ret til tre års såkaldt 'rådighedsløn', fordi de er tjenestemænd - eller omkring tre millioner kroner i alt.

Advokat Peter Breum fra advokatfirmaet Elmer og Partnere har kørt sagerne og kritiserer SKATs håndtering.

Der er tale om højt kvalificerede medarbejdere, og det er ærgerligt, at man skal gennem en retssag for at konstatere, at de har rettigheder, understreger han.

- Alle skal have en værdig afgang fra arbejdsmarkedet. Man skal ikke stoppe efter en retssag, siger Peter Breum.

Fyrede de fire ældste chefer

Skat har tidligere haft uheldige personalesager. Blandt andet fordi de har behandlet ældre medarbejdere i strid med reglerne.

Senest måtte Skat forrige sommer af med en rund million, fordi Skat København under en omstrukturering havde valgt at fyre lige præcis de fire ældste fagchefer.

Det var aldersdiskrimination, afgjorde først Ligebehandlingsnævnet og så Københavns Byret.

LÆS OGSÅ: Skat hives i retten: Fyrede ældre ulovligt

En af de aktuelle sager drejer sig om 60-årig tjenestemand, der har arbejdet 42 år i Skat, de seneste mange år på souschef-niveau.

Men i den nye ledelsesstruktur blev han gjort til projektchef i en enhed kaldet 'Store Selskaber under Indsats'. En stilling, der ikke havde noget reelt indhold.

De tre chefer klagede over, at deres nye stillinger ikke levede op til de krav, der ligger i reglerne for tjenestemænd. Men Skat ville hverken finde andre job eller afskedige dem med de rettigheder, de så havde krav på.

LÆS OGSÅ: Skat til ældre: Flyt 300 km eller du er fyret

Derfor tog deres fagforening, Dansk Told-og Skatteforbund, sagerne i Københavns Byret.

Kedelig slutning på lang karriere

Ingen af de tre tidligere skattechefer ønsker at stå frem med navn. Men den 60-årige tjenestemand siger til Avisen.dk, at han generelt har været glad for sit arbejde hos Skat.

- Så det er da en speciel oplevelse at slutte af med en retssag mod sin arbejdsgiver, siger han.

Skat oplyser til Avisen.dk, at man ikke udtaler sig til pressen om konkrete personalesager, men bekræfter dog at have tabt de tre sager.

- De tre sager blev anlagt efter omstruktureringen, som Skat gennemførte i starten af 2013. Skat har valgt ikke at anke de tre domme, skriver Skat til Avisen.dk.

Hvad er rådighedsløn?
  • Tjenestemænd kan afskediges med rådighedsløn, hvis ændringer i virksomheden medfører, at stillingen nedlægges, og han ikke kan anvises anden passende stilling.
  • Rådighedsløn udbetales i 3 år og svarer til den sidst udbetalte løn inklusiv eventuelle faste tillæg. I de tre år står man til rådighed og kan sættes til at arbejde, men i praksis sker det meget sjældent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.