Nyt kræfthåb: Danske læger vækker international opsigt

Danske forskere har udviklet behandlingsmetoder, der giver kvinder med livmoderhalskræft markant større chancer for at overleve. Hospitaler i både ind- og udland implementerer nu konceptet.
Dansk forskning betyder, at flere over livmoderhalskræft.
Dansk forskning betyder, at flere over livmoderhalskræft. Foto: Iris/Scanpix

Læger og forskere fra kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital har de seneste år været med til at forbedre behandlingen af kvinder med livmoderhalskræft.

Det betyder, at kvinder i dag har langt større chancer for at overleve sygdommen og komme igennem kræftforløbet uden bivirkninger, og på Aarhus Universitetshospital får man i dag en af verdens absolut bedste behandlinger, når det kommer til livmoderhalskræft.

De gode resultater med behandling af kvinder med livmoderhalskræft gør, at andre lande i dag skeler til Danmark, når de skal forbedre deres egne kræftafdelinger.

Det skriver Videnskab.dk.

- På baggrund af vores arbejde har vi i dag en langt mere præcis viden om, hvor store doser stråling det kræver for at kontrollere kræften, og hvor meget det raske væv kan tåle. Dette betyder, at overlevelsen for kvinder med livmoderhalskræft er forbedret med omkring ti procent, og risikoen for svære bivirkninger er mere end halveret, fortæller overlæge på kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital Jacob Christian Lindegaard, der er en af de danske forskere, som har skubbet udviklingen fremad.

Læs også hos Videnskab.dk: Opsigtvækkende hypotese: Derfor får mennesker kræft

Det store arbejde inden for området er for nylig blevet præsenteret i intet mindre end ti videnskabelige artikler i det nyeste nummer af det førende videnskabelige tidsskrift inden for området, Radiotherapy and Oncology, hvor man gør status over de seneste ti års fremskridt.

Konsekvensen af den danske forskning, som er sket i samarbejde med en lang række internationale partnere, er, at alle de behandlingsprincipper, som man i Aarhus bruger til kvinder med livmoderhalskræft, i øjeblikket bliver udbredt til hele verden.

Her får kræftafdelinger på hospitaler i både Europa, USA og Canada et indblik i den protokol, som har givet de danske læger så stor succes.

Samtidig forpligter de udenlandske hospitaler sig til at følge protokollen og rapportere deres resultater ind til en fælles database.

Læs også hos Videnskab.dk: Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

Forskerne fra Aarhus afholder ligeledes kurser i behandling af livmoderhalskræft, hvilket flere end 100 fysikere og læger indtil videre har deltaget i som et led i bestræbelserne på at forbedre behandlingen af livmoderhalskræft i de lande, som de kommer fra.

- Disse metoder er nu blevet den gyldne standard inden for behandling af livmoderhalskræft, og vi er heldige, at vi har været med hele vejen, hvilket gør, at Aarhus Universitetshospital i dag har førerhatten på, siger Jacob Christian Lindegaard.

Også herhjemme bliver den succesfulde behandlingsstrategi bredt ud over hele landet.

- I resten af Danmark er man inspireret over den måde, som man i Aarhus er gået ind i et internationalt samarbejde om at forbedre denne form for kræftbehandling. Derfor går Rigshospitalet, Odense Sygehus og Herlev Sygehus nu også ind i det internationale samarbejde, siger Trine Juhler-Nøttrup, Trine Juhler-Nøttrup er overlæge på den onkologiske klinik på Rigshospitalet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Livmoderhalskræft: Kvinder med høj risiko mangler ofte HPV-vaccine

'Bør føre til nobelpris': Immunforsvar æder kæmpe kræftsvulst

Danskere på vej mod revolutionerende kræftmedicin

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.