Nyt køkken? Sådan slipper du for bygge-bøde

Du risikerer en bødestraf, hvis du ikke fortæller kommunen, at du skifter badeværelse, køkken eller tag på din bolig.
I bygninger fra perioden mellem 1950 og 1977 kan der være miljø- og sundhedsskadelige stoffer som asbest. Ikke mindst bag fliserne i et badeværelse.
I bygninger fra perioden mellem 1950 og 1977 kan der være miljø- og sundhedsskadelige stoffer som asbest. Ikke mindst bag fliserne i et badeværelse. Foto: Colourbox/free

Drømmen om et nyt badeværelse, køkken eller tag på boligen kan ende med en bødestraf eller i værste fald fængsel.

Det er nemlig strafbart ikke at anmelde sit byggeprojekt til kommunen, hvis det skaber mere end ét ton affald, hvis en del af en bygning, der skal rives ned, er større end 10 kvadratmeter, og hvis projektet omfatter udskiftning af termoruder.

Hos Dansk Byggeri modtager man dagligt adskillige opkald fra boligejere, der er i tvivl om, hvorvidt deres byggeprojekt omfatter giftigt affald, og hvordan de skal skaffe sig af med det. Uvidenheden om regler og sundhedsfare er stor, fortæller miljøkonsulent Simon Stig-Gylling.

- Vi modtager mange henvendelser fra borgere, der ikke ved, hvad de skal gøre med deres affald. Og de ringer både før, projektet er gået i gang, undervejs og bagefter, hvor de er nervøse for, om de for eksempel har skabt et asbestproblem, fortæller han til Ritzau Fokus.

Reglerne siger, at både private og professionelle skal anmelde byggeaffaldet til kommunen mindst to uger inden, nedrivningen eller renoveringen går i gang. Men blandt private er det langt fra alle, der er klar over det, inden de går i gang med deres byggeprojekt, lyder det fra Dansk Byggeri.

Kommunernes miljøforvaltninger kan afvise, hvor byggeaffaldet skal køres hen. Men skal man have at vide, hvordan man håndterer et problem med miljøfarlige stoffer i boligen efter renoveringen eller ombygningen, er det Arbejdstilsynet, man skal ringe til.

- Derfor savner vi et uvildigt videncenter, som kan vejlede folk i, hvordan reglerne er, når man håndterer de miljøfarlige stoffer, og hvem man skal kontakte i forhold til den situation, man står i, siger Simon Stig-Gylling.

I dag er det forbudt at bruge PCB i byggematerialer, men det kræftfremkaldende materiale blev brugt i stor stil i en lang række byggematerialer fra 1950 og frem til 1977, og det findes derfor stadigvæk i mange boliger.

Hvis bygningen er bygget eller renoveret i denne periode, skal anmeldelsen desuden suppleres med en screening og eventuelt en kortlægning for PCB, som er en gruppe miljøfarlige stoffer.

Undersøgelsen skal man selv sørge for at få lavet på et laboratorium, oplyser Dansk Byggeri.

 

Fakta: Det bør du viden inden

Det er strafbart ikke at anmelde byggeri til kommunen hvis det giver mere end et ton affald, drejer sig om mere end 10 kvadratmeter eller det involvere udskiftning af termoruder.

Både private og professionelle skal anmelde affaldet senest to uger inden, de går i gang.

Kommunernes miljøforvaltninger kan afvise, hvor byggeaffaldet skal køres hen

Er der miljøfarlige stoffer i boligen efter renoveringen eller ombygningen, er det Arbejdstilsynet, man skal have fat i.

PCB er et miljøfarligt giftstof og en forkortelse for Poly-Chlorerede Biphenyler. Stoffet kan være til stede i bygninger, der er opført eller renoveret i perioden 1950-1977, og der vil typisk være PCB i følgende affald som fuger, termoruder, lysstofarmaturer, slidstærke malinger og gulvbelægninger

Kilder: Miljøstyrelsen, PCB-guiden.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.