Nyt job eller skilsmisse? Så mange tager livet op til revision i ferien

Næsten hver tredje bruger sommerferien på at tage livet op til revision, viser ny meningsmåling.
Nyt job, hus eller partner? Mange af os drømmer om at ændre tilværelse, når vi holder sommerferie. 
Nyt job, hus eller partner? Mange af os drømmer om at ændre tilværelse, når vi holder sommerferie.  Foto. Scanpix/modelfoto

Er det på tide at skifte job? Skulle man flytte til Sydfyn og åbne en juice-bar? Eller til Bornholm for at lave keramik? Og fungerer ægteskabet egentlig - eller skal man lade sig skille? 

De tunge spørgsmål trænger sig på, når vi holder lang ferie om sommeren og rigtig kommer ned i gear. For så er der tid og rum til at overveje de helt store ændringer i livet. 

I en meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, svarer næsten hver tredje af de 1003 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år, at de i sommerferien overvejer at lægge livet om. 

7,7 procent svarer, at de helt sikkert tænker over om de skal sige jobbet op, flytte eller foretage andre livændringer. 22 procent svarer, at de højst sandsynligt tænker over det.

Flere søger nyt job i august 

Hos jobportalen Jobindex kan man tydeligt mærke, at folk søger nye karriereveje efter ferien. Her stiger besøgstallene kraftigt i august - og i januar efter juleferien.

Og at folk er ekstra søgende efter en lang ferie er ikke så underligt, forklarer direktør for Jobindex Kaare Danielsen:

- Når folk holder ferie, har de tid til at reflektere over deres liv og tager måske nogle ting op til overvejelse, som for eksempel jobbet. Det kan være alt fra indhold i arbejdet over arbejdstiderne og arbejdsmængden til forholdet til chefen eller kollegaerne, siger han.

Folk går fra hinanden efter ferien 

Også privatlivet bliver taget op til overvejelse i ferien. 

Hos advokatfimaet Ret&Råd oplever de en større tilgang af skilsmissesager, når ferien slutter, og hverdagen begynder. Det er især i august og januar, folk vil skilles, fortæller advokat Stine Morild Kulmbak. 

Parterapeut Susanne Christensen forklarer de mange brud med, at det først er i ferien, parrene har tid til at mærke, hvordan de har det og om de får opfyldt deres behov. 

- I hverdagen fylder arbejde, børn og selvrealisering lidt for meget, så problemerne i parforholdet bliver gemt af vejen. Men de forsvinder ikke, siger Susanne Christensen. 

Hun mærker et boom efter ferien, hvor folk søger hjælp til at redde forholdet eller komme igennem en skilsmisse. 

For travl hverdag

Psykoterapeut og udviklingskonsulent Mads Vang Christensen mener, at vi til hverdag har for travlt til at mærke efter, hvordan vi egentlig har det.

- Det meste af tiden befinder os i hamsterhjulet, hvor tingene går så piv-stærkt, at vi ikke får ikke mærket os selv og vores behov, siger Mads Vang Christensen.

Han forklarer, at efter de første uger med nedsat tempo i ferien kommer mange til en erkendelse af, at livet ikke er fyldestgørende nok. Derfor begynder vi at drømme om en anden tilværelse. 

Han råder til, at man skriver sine prioriteter og drømme i livet ned. For så er der større chance for, at man gør noget ved det, når ferien slutter. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.