Nyt ideal: Rigtige mænd husker børnenes legeaftaler

Morgendagens mænd er på vej frem. Det er mænd, hvor rollen som familiefar spiller en stor rolle for deres maskuline identitet.
Det nye mandeideal deltager ikke bare i det praktiske, men prøver at aflaste kæresten/hustruen derhjemme, så hun kan få mest muligt tid med børnene.
Det nye mandeideal deltager ikke bare i det praktiske, men prøver at aflaste kæresten/hustruen derhjemme, så hun kan få mest muligt tid med børnene. Foto: Scanpix/modelfoto

Det er tilsyneladende definitivt slut med, at manden forlader hulen og en hård dag senere vender hjem med et dyr, som familien kan overleve på.

Det skriver Videnskab.dk, som har kigget nærmere på en ph.d.-afhandling forfattet af Anna Sofie Bach.

Anna Sofie Bach har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling "Morgendagens mænd" ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

I afhandlingen har hun blandt andet kigget på, hvad rollen som baglandsmand eller -far betyder for den måde, mændene konstruerer deres maskuline identitet på.

Heldige fædre med børn

Gennem interview med 22 mænd i alderen 30 til 50 år, kan hun konkludere, at kønsroller meget vel er vendt på hovedet - når man kigger på rollerne i klassisk - eller gammeldags - forstand.

- Mændene identificerer sig rigtig meget med at være fædre, der er så heldige at kunne være meget sammen med deres børn. Nogle af dem kommer så meget på banen, at de efter eget udsagn bliver den primære omsorgsgiver for børnene og den, der husker, om der er skiftetøj i vuggestuen og har styr på legeaftalerne, fortæller Anna Sofie Bach til Videnskab.dk

Hun tilføjer, at mændene ikke ser det som uforeneligt med at være en mand. De finder stor glæde i det og en form for social prestige. Det er et positivt fravalg af en karriere til fordel for at være sammen med deres børn, siger hun.

De interviewede mænd lever sammen med kvinder, der har en karriere i en lederstilling, tjener mere end 500.000 kroner om året eller arbejder mere end 37 timer.

Kvinderne har job som kontorchefer eller specialkonsulenter. De har megen rejseaktivitet, er selvstændige eller andet, som betyder meget tid væk fra hjemmet.

Helt ny familiemodel

Men det er ikke en omvendt husmodermodel anno 1950, som mændene er udtryk for. Der er tale om en helt ny model, fortæller Anna Sofie Bach.

Kvinderne bidrager i hverdagen, og det er vigtigt for mændene. De er ikke underordnede i parforholdet, men vil gerne vise, at de som mand og kvinde har indrettet sig i forhold til den jobmæssige situation, de tilsammen har.

Karen Sjørup fra Roskilde Universitetscenter, forsker i køn og ligestilling, siger til Videnskab.dk, at den moderne far deltager aktivt i graviditet, fødsel, børneomsorg og familieopbygning.

Hun tror på, at de nye familieorienterede mænd kan danne et nyt ideal, som igen breder sig til andre mænd.

- Det er meget fint at studere disse nye fænomener, men jeg tror slet ikke, at hverken baglandskvinder eller baglandsmænd har nogen fremtid. Dertil er vi alt for indrettede på arbejdsmarkedstænkningen og karriereidealet. Med mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet og muligheden for, at flere kan arbejde hjemmefra, vil vi få skabt nogle helt nye familieidealer, vurderer Karen Sjørup overfor Videnskab.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.