Nyt i netbutikken: Ulovlige steroider

Flere hundrede webshops sælger ulovlige steroider helt åbenlyst, men det er stadig svært for politiet at stoppe handlen.
44.000 danskere bruger eller har brugt steroider ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet i 2010. Langt størstedelen er mænd under 45 år.
44.000 danskere bruger eller har brugt steroider ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet i 2010. Langt størstedelen er mænd under 45 år. Foto: Colourbox/free

Ét klik - og så er du godt på vej til at blive stærk.

I flere hundrede netbutikker kan du nemlig hurtigt og anonymt lægge ulovlige steroider i kurven og få dem leveret direkte til døren. Det skriver Radio24syv.

- Problemet er, at man kan få fat på steroider alle steder. Før i tiden skulle man kontakte nogle i fitnesscentret eller lignende, og så fik man nogle erfaringer fra andre, der havde prøvet det før. Nu kan man selv undersøge, hvad man skal bruge og så tage det uden vejledning, siger Pernille Nordby, misbrugskonsulent ved Misbrugsportalen, til Ritzau Fokus.

Steroidkøbet kan dog hurtigt blive et farligt køb.

- Når man køber steroider på nettet, er der måske en øget risiko for at modtage nogle produkter, som ikke er, hvad man tror, man har bestilt. Man ved ikke, om virkestoffet og doseringen er rigtig, eller hvordan de er produceret. Det er et bekymrende udgangspunkt for at sprøjte noget ind i kroppen, siger Malene Radmer Johannisson, forebyggelseskonsulent ved Anti Doping Danmark til Ritzau Fokus

Men hvis du køber forkerte sko eller for små bukser, kan du som oftest sende det tilbage og få det byttet til en anden farve eller størrelse. Den mulighed har du ikke, hvis du først er begyndt på en steroidkur, og det løber løbsk.

- Det er vanskeligere at klynge nogle op på det, hvis produktet ikke er i orden, for det er ikke sikkert, at der er den samme ansvarsfølelse for at levere noget, som er forsvarligt, når man køber steroider på nettet, siger Malene Radmer Johannisson.

Ud over skønhedsmæssige bivirkninger som bumser og bryster, kan et steroidmisbrug også have mere alvorlige konsekvenser.

- Der er mange eksempler på, at folk får svære både fysiske og psykiske problemer efterfølgende. Mens de er på kuren mister mange evnen til at styre sit temperament, og så kommer der en del vold affødt af steroider, siger Pernille Nordby.

Malene Radmer Johannisson forklarer, at man også kan få slemme infektioner, hvis de steroider, man køber er urene.

Det er ulovligt at købe, sælge eller besidde anabolske steroider, væksthormoner og andre dopingstoffer. Det kan give bøder eller fængsel i op mod to år, hvis man bliver opdaget med steroider. Man kan også blive udelukket fra sit fitnesscenter i to år.


Fakta: Bivirkninger ved steroider

- Bumser eller akne på både ansigt, arme, bryst og ryg.

- Strækmærker, der aldrig forsvinder igen, fordi du tager hurtigt på i vægtmasse.

- Brystdannelse, kendt som "tævepatter", som kun kan fjernes ved operation.

- For mænd kan bivirkninger være små testikler, sterilitet og problemer med at få rejsning.

- Risiko for leverskader, øget risiko for forstørret hjerte og andre hjerteproblemer.

- Aggression, der er svær at styre, depression og psykiske problemer.

Kilde: Anti Doping Danmark


/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.