Nyt forslag: Straf forældre, der dropper mæslingevaccine

Professor i medicinsk etik siger til DR, at forældre bør straffes med en bøde, hvis de ikke lader deres børn vaccinere mod mæslinger.
Før den såkaldte MFR-vaccine blev indfødt, fik 98 procent af befolkningen mæslinger, før de blev voksne. Sådan er det dog ikke længere.
Før den såkaldte MFR-vaccine blev indfødt, fik 98 procent af befolkningen mæslinger, før de blev voksne. Sådan er det dog ikke længere. SCANPIX arkiv

To børn fra Københavns-området er inden for kort tid blevet smittet med mæslinger. I Berlin kostede sygdommen for nylig et barn på halvandet år livet. Den tyske hovedstad oplever lige nu sit værste mæslingeudbrud i 14 år. 500 rapporteres smittet. USA er også ramt af et stort mæslingeudbrud i øjeblikket.

Ikke alle forældre mener af den grund, at det er en god idé at få børnene vaccineret mod den ekstremt smitsomme sygdom. Andre glemmer måske, at deres børn skal have vaccinen.

I både Tyskland og USA overvejer myndigheder nu, om man skal kræve tvangsvaccination af alle børn for at hindre sygdommen i at sprede sig.

Umuligt at nå alle ad frivillighedens vej

En drastisk ide, medgiver professor i etik ved RUC, Thomas Søbirk Petersen, ifølge dr.dk. Men, siger han:

- Det er også drastisk at udsætte andre for livsvarigt handicap og død.

Og for at hindre dødsfald og varige mén som følge af mæslinger foreslår han, at der falder en bødestraf til forældre, som forsømmer at få deres børn vaccineret.

Han nævner overfor dr.dk Holland, hvor myndighederne er dygtige til at informere om vigtigheden i at få vaccinen. Men alligevel er det umuligt at få fat i alle, viser erfaringerne fra Holland.

- Der er en gruppe forældre, man af religiøse årsager, eller fordi de tror mere på alternativ medicin, man bare ikke kan nå. Det er derfor, jeg tror, der skal skrappere midler i brug, siger Thomas Søbirk Petersen.

Godt 80 procent af de danske børn i alderen fire-12 år er vaccineret mod den meget smitsomme sygdom, viser tal fra Statens Serum Institut.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.