Nye tal: Udlændinge snupper de fleste nye job i Danmark

Over 30.000 af de 40.000 nye job, der er skabt under regeringen, er gået til udenlandsk arbejdskraft.
Over 30.000 af de 40.000 nye arbejdspladser, der ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Morten Østergaard (R) er opstået som følge af regeringens politik, er gået til arbejdskraft fra udlandet.
Over 30.000 af de 40.000 nye arbejdspladser, der ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Morten Østergaard (R) er opstået som følge af regeringens politik, er gået til arbejdskraft fra udlandet. Foto: Sophia Juliane Lydolph/arkiv/Scanpix

Hovedparten af de nye job, der er skabt i den private sektor under den nuværende regering, er blevet besat af udlændinge.

Det viser en beregning fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ifølge Børsen.

Over 30.000 af de 40.000 nye arbejdspladser, der ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Morten Østergaard (R) er opstået som følge af regeringens politik, er gået til arbejdskraft fra udlandet.

Erhvervslivets store organisationer er bekymrede over udviklingen.

Per Nielsen, direktør for Lund Maskinfabrik, har helt opgivet at finde danskere til ledige stillinger, fortæller han til Børsen. I stedet kigger han mod for eksempel Tyskland og Polen.

Utrolig positivt

Og det er både godt og skidt, mener Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør for DA.

- Det er selvfølgelig utrolig positivt, at det lige netop i disse år er muligt at skaffe arbejdskraft fra vores nabolande, men det er til gengæld meget negativt, at det ikke i samme periode er lykkedes at ændre beskæftigelsesfrekvensen for danske statsborgere, siger han til Børsen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, mener dog ifølge Børsen, at det i dag går bedre med at få danskere frem for udlændinge i arbejde.

Beregningen fra arbejdsgiverforeningen dækker perioden fjerde kvartal 2011 til fjerde kvartal 2014.

Mange af de 40.000 nye job er på halv- eller deltid. Omregnes tallet til fuldtidsjob, svarer det til 20.700. Heraf er over 20.000 tilfaldet folk fra andre lande ifølge DA.

LO klar med andre tal

LO præsenterede mandag tal, der dog tegner et andet billede af udlændinge i job. Beregningen, der er lavet på baggrund af Danmarks Statistiks lønmodtager-beskæftigelse og Jobindsats.dk, viser, at størstedelen af 53.000 nye job, der er kommet siden 2013 er gået til etniske danskere.

- Det meste af jobfremgangen vedrører op­rindelige danskere. Antallet af etniske danskere i de erhvervsaktive aldre fra 16-64 år falder støt og har været faldende gennem en årrække. Alligevel har den reelle stigning i danskernes beskæftigelse været betydelig, siger LO’s cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.