Taxikrig

Nye tal: 46 Uber-chauffører risikerer nu bøde på 5.000 kroner

Flere og flere af Ubers chauffører bliver sigtet af politiet for piratkørsel. 46 er nu sigtet og risikerer hver især at få en bøde på 5.000 kroner. Måske falder der afgørende domme i morgen.
Flere og flere af Ubers cirka 1.700 chauffører i København bliver sigtet af politiet for piratkørsel.
Flere og flere af Ubers cirka 1.700 chauffører i København bliver sigtet af politiet for piratkørsel. Foto: Mark Ralston/AFP/Scanpix.

Flere og flere af Ubers chauffører bliver stoppet af politiet og sigtet for at køre pirattaxi.

Ifølge Københavns Politi er nu i alt 46 chauffører sigtet og risikerer at få bøde på 5.000 kroner hver. Om de ender med at få den økonomiske lussing, får vi måske et vink om i morgen.

Lige nu er der omkring 1.700 mennesker, der tilbyder persontransport via appen Uber i København. Flere og flere af dem har haft et for dem kedeligt møde med politiet. Møder som er endt med en sigtelse for at bryde taxilovgivningen. 

- I år har vi indtil videre sigtet 31 personer for at overtræde taxilovgivningen i forbindelse med deres kørsel via Uber. Den seneste sigtelse blev rejst 2. juni, oplyser Søren Wiborg, som er politikommissær i færdselsafdelingen ved Københavns Politi, til Avisen.dk. 

Ud over de 31 sigtelser i år, blev der i 2015 rejst 15 sigtelser. Alt i alt er der altså nu rejst 46 sigtelser. 

Får de en bøde?

Om de sigtede ender med at få en bøde, får vi måske et vink om i morgen, fredag. Da kører der seks ens sager i Københavns Byret mod Uber-chauffører, som er tiltalt for at køre taxikørsel i personbil, køre uden erhvervskørekort og køre uden et såkaldt førerkort.

- Hvis dommene går de tiltalte imod, får vi mulighed for at udsende bødeforlæg på 5.000 kroner til hver (af de 46 sigtede, red.). Om det skal ske, er op til anklagemyndigheden, oplyser Søren Wiborg.

Ifølge flere kilder kan Uber-chauffører godt tjene 100 til 200 kroner i timen - eller mere. En bøde på 5.000 kroner er måske derfor ikke så afskrækkende i forhold til at fortsætte for Uber.

Men måske skal chaufførerne tænke sig om en ekstra gang:

- Hvis man først en gang har fået en bøde og bliver standset i den samme bil igen, så kan politiet på stedet tage nummerpladerne fra bilen, oplyser Søren Wiborg.

Han oplyser, at Skat for nogle måneder siden på stedet klippede nummerpladerne af en Uber-bil. Det drejede sig om en svensk indregistreret bil, der blev brugt til personbefordring i København. 

Domme afgør politiets virke

De eventuelle domme i Københavns Byret i morgen afgør, hvad Københavns Politi gør fremadrettet.

Går dommene de sigtede Uber-chauffører imod, vil politiet fortsætte med at rejse sigtelser, hver gang man opdager en Uber-chauffør. Det oplyser Søren Wiborg og siger: 

- Hvis domstolen derimod siger, at det er bundlovligt at køre rundt for Uber, så må anklagemyndigheden finde ud af, hvad vi skal gøre fremadrettet i Københavns Politi, fortæller Søren Wiborg. 

Når politiet opdager, at personer kører rundt for Uber, sker det som regel i forbindelse med i de for eksempel bliver taget i at køre for stærkt; over for rødt eller i spirituspåvirket tilstand. Politiet laver altså ikke nogen speciel indsats rettet mod Ubers chauffører. 

Læs Avisen.dk's dækning af Uber i Danmark her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.