Nye regler vil halvere greencardordningen
Kravene til uddannelse vægtes højere, når der i fremtiden skal uddeles greencard til Danmark.
Af leveret af Nyhedsbureauet Newspaq
MERE


Beskæftigelsesministeriet skønner, at en ny reform om international rekruttering vil give cirka 1150 årlige greencardtilladelser. Det er en halvering i forhold til de 2300, som i 2013 fik ophold i Danmark på greencardordningen.

Et greencard giver både opholds- og arbejdstilladelse. Over de seneste fem år er der gennemsnitligt givet 1800 greencardtilladelser om året.

Fredag er der førstebehandling i Folketinget af den reform om international rekruttering, som alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten indgik en aftale om i juni.

Reformen strammer blandt andet på uddannelseskravene til personer, der ansøger om et greencard, så man i højere grad er sikker på, at personer med et greencard også ender i et job, som passer til deres uddannelse.

Baggrunden til denne ændring er, at 62 procent af greencardhaverne i Danmark er i job i brancher, der ikke normalt forbindes med højtuddannet arbejdskraft.

Det tal skal ned, men der er ikke et konkret mål for hvor langt, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Ritzau.

- Jeg vil ikke sætte en procentsats på, men ingen skal være i tvivl om, at 62 procent er alt for højt. Jeg forventer, at reformen vil få det tal væsentligt reduceret.

- Vi har danskere nok, der både kan og vil havde de ufaglærte job. Så vi skal sikre, at dem, der kommer ind i Danmark, er med til at give merværdi i kraft af den uddannelse, de har. De skal placeres i virksomheder, hvor de kan være med til at sætte yderligere gang i hjulene og på den måde skabe vækst, siger beskæftigelsesministeren.

I aftalen om reformen får virksomhederne også nemmere ved at tiltrække højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Det sker blandt andet gennem en fast track-ordning, hvor de hurtigt og let kan ansætte de internationale nøglemedarbejdere og forskere, de har brug for.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.