Nye problemer i Venstre: Revisor har uheldig dobbeltfunktion

Venstre er kommet i problemer kort inden partiets landsmøde, da eksperter er i tvivl om, om kontrollen af partiets regnskaber er foretaget korrekt. Den uafhængige revisor, der i årevis har kontrolleret partiets regnskab, har nemlig også været medlem af partiet i over 20 år.
Venstre møder problemer, da flere revisionseksperter mener, at revisor med dobbeltrolle er et problem.
Venstre møder problemer, da flere revisionseksperter mener, at revisor med dobbeltrolle er et problem. Foto: Colourbox

Revisor og mangeårig partner hos Deloitte Flemming Heden Knudsen har i flere tilfælde assisteret Venstre og Lars Løkke Rasmussen, når der er blevet sat spørgsmålstegn ved Venstres eller partiformandens økonomiske forhold. Samtidig fungerer Heden Knudsen som uafhængig revisor for partiet - en uheldig dobbeltrolle. Det er kommet frem efter en udersøgelse af Lars Løkke Rasmussens såkaldte tøjsag.

Medlem i 23 år
Flere eksperter undrer sig over forholdet, da Flemming Heden Knudsen samtidig er manden, der har ansvaret for den objektive og uafhængige revision af Venstres partiregnskab. Han er ansvarlig for det lovpligtige tilsyn med Venstres økonomi. Derudover har Flemming Heden Knudsen været medlem af Venstre i mindst 23 år.

Ifølge revisorloven skal partier bruge en ekstern uafhængig revisor for blandt andet at kontrollere, af de offentlige skattekroner anvendes efter reglerne.

Men når Venstre bruger revisoren Flemming Heden Knudsen til at håndtere verserende sager, der omhandler partiets økonomi, mens Flemming Heden Knudsen samtidig er den uafhængige revisor, der skal blåstemple og kontrollere Venstres økonomi, opstår der tvivl om objektiviteten af revisionen. Det mener flere ledende revisionseksperter.

"Når en revisor både assisterer samtidig med, at han afgiver erklæring om uafhængighed, mens han er medlem af netop Venstre, så er der jo mange elementer, der peger i retning af, at man kan spørge: Hvordan kan han være uafhængig? Med alle de kasketter på og med den mulige indflydelse der ligger, så burde det være en revisor udefra, der står for revisionen," siger juraprofessor Lars Bo Langsted, der forsker i den retlige regulering af revisorbranchen på Aalborg Universitet.

Tøjsagen
Især er flere eksperter bekymrede for revisor Flemming Hedens Knudsens rolle i Løkkes såkaldte 'tøjsag'. I foråret kom det frem, at en del af pengene til Løkkes dyre tøj ifølge et Venstre-hovedbestyrelsesmedlem kom fra pelsfirmaet Kopenhagen Fur. Firmaet overførte 70.000 kroner til Venstre i 2012. Men det beløb blev ikke offentliggjort i partiregnskabet, som loven ellers kræver. Det fangede Flemming Heden Knudsens uafhængige kontrol ikke.

Det var først i maj 2014, efter Ekstra Bladet havde omtalt det sponsoratet fra Kopenhagen Fur, at Venstre erkendte problemet over for myndighederne. Og her var det bemærkelsesværdigt, at det var Flemming Heden Knudsen, der håndterede sagen over for myndighederne, og altså ikke Venstres interne revisor, som man kunne forvente.

I et brev til Økonomi- og Indenrigsministeriet med overskriften 'Venstres landsorganisation' skrev Flemming Heden Knudsen, at de var blevet opmærksomme på sponsoratet, som burde være oplyst om i regnskabet for 2012. Han fastslog samtidig at Venstre ville indarbejde sponsoratet i det kommendre regnskab. Revisionseksperter finder det uheldigt, da Flemming Heden Knudsen i situationen blandede sig partiets fremadrettere håndtering af regnskabet, som han selv senere skal kontrollere, revidere og godkende.

Professor Kim Klarskov Jeppesen, der er leder af revisoruddannelsen på CBS, undrer sig.

"Helt grundlæggende så er det en trussel mod revisors uafhængighed. Det betyder ikke nødvendigvis, at revisionsfirmaet skal undlade at påtage sig opgaven, men man bør nok overveje, om det er nødvendigt med sikkerhedsforanstaltninger for at sikre objektiviteten," siger Kim Klarskov.

Klarskov mener, at Venstre bør benytte en anden revisor fra Deloitte, eller at revisionsfirmaet bad en anden revisor lave en ekstra kvalitetskontrol på konklusionerne, som Flemming Heden Knudsen foretager.

Kan ikke huske, hvad han bliver betalt for
Flemming Heden Knudsen afviser over for Berlingske, at hans tilknytning til Venstre og det, at han ikke kun tager sig af den uafhængige kontrol med partiets regnskab, er et problem. Berlingske har spurgt Heden Knudsen, om han bliver betalt for at udføre andre opgaver for Venstre, men det er han ikke sikker på.

"Jeg vil ikke give et blankt nej. Jeg kan ikke lige på stående fod huske, hvad jeg har deltaget i gennem årene," siger Flemming Heden Knudsen til Berlingske.

Venstres partisekretær, Claus Richter, afviser, at der et problem med Heden Knudsens dobbeltrolle.

"Foreningen Danske Revisorer har slået fast, at Flemming Heden Knudsens medlemskab ikke er et problem. Og nu er det jo Deloitte og Flemming Heden, at Venstres Landsmøde har valgt at bruge. Det har vi været tilfredse med i mange, mange år. Vi bruger den uafhængige revisor til de opgaver, som en uafhængig revisor kan bruges til og må udføre. Set fra min stol er der intet problem," siger Claus Richter, som samtidig understreger, at Flemming Heden Knudsen ikke laver rådgivningsopgaver for Venstre.

Kilder: Berlingske og BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.