Nye dankort på vej: Det skal du vide

Til næste år kommer dankortet i en kontaktløs udgave. Det betyder hurtigere ekspedition i supermarkederne for utålmodige kunder.
Fra næste år vil flere dagligvarebutikker tilbyde kontaktløs betaling. Det betyder, at kunderne slipper for at skulle indtaste PIN-kode ved småkøb.
Fra næste år vil flere dagligvarebutikker tilbyde kontaktløs betaling. Det betyder, at kunderne slipper for at skulle indtaste PIN-kode ved småkøb. Foto: LÆRKE POSSELT/POLFOTO

Der er godt nyt til dem, der synes, at køen i supermarkedet snegler sig af sted. Fra næste år bliver det nemlig muligt at komme endnu hurtigere igennem køen.

Nye dankort baner vejen for kontaktløst betaling, hvilket giver forbrugerne mulighed for blot at holde deres kort op i nærheden af dankortterminalen, når de vil betale for deres varer. Dermed slipper man for at skulle indtaste PIN-kode, når man handler for under 200 kroner.

Hos Dansk Supermarked regner man med, at de nye kort vil sætte fart under køerne.

- Vi forventer helt klart, at det vil gå hurtigere, og vi forventer lige så meget, at det skal være nemmere, siger Maia Sejersen, der er kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked, til Newspaq.

Den forventning imødekommes af Nets, der producerer de kontaktløse kort.

- Det giver en hurtigere ekspedition ude i forretningerne og en større bekvemmelighed for brugerne, at man ikke skal indtaste PIN-kode ved småkøb, siger Søren Winge, kommunikationschef hos Nets.

Manglende brug af PIN-kode kan i nogles ører lyde som en forringelse af sikkerheden, og man kan frygte, at det giver tyvene frit løb til at lænse dankortet, hvis de først får fingrene i det.

Men den nye betalingsform går ikke ud over forbrugernes sikkerhed, forklarer kommunikationschefen hos Nets.

- I teorien kan en svindler godt gennemføre køb under 200 kroner, men omfanget vil være meget begrænset. Hvis man foretager flere offline køb i træk, bliver man nemlig bedt om at indtaste sin PIN-kode for en ekstra kontrolvalidering. Så det er med til at begrænse, hvad der vil være af tab, og det tab dækker bankerne, forklarer Søren Winge.

Det hænger sammen med, at ens selvrisiko først bliver udløst, når man har brugt PIN-kode. Ved cirka hver femte kontaktløse betaling vil man blive bedt om at indtaste PIN-kode for en sikkerheds skyld, ligesom man ved køb for over 200 kroner altid vil blive bedt om at indtaste PIN-kode.

Ligeledes bør man heller ikke frygte, at der fejlagtigt bliver overført penge fra ens kort og til kontaktløse terminaler, når man passerer dem. Det forsikrer Nets, og henviser til at teknologien kører på bestemte bølgelængder og ikke i tide og utide kan overføre kontaktløse betalinger.

De kontaktløse betalinger kan lade sig gøre, fordi de kontaktløse kort er udstyret med en chip, der kan udveksle en krypteret besked med dankortterminalen og derved gennemføre betalingen.

De kontaktløse dankort bliver udstedt fra tredje kvartal 2015, og udskiftningen vil ske i takt med, at de nuværende dankort udløber.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.