Nye Borgerlige om kontanthjælp: "Systemet skal laves om"

Nye Borgerlige har endnu ikke formuleret en politik på kontanthjælpsområdet, men systemet skal være meget enklere, lyder det fra partiformand Pernille Vermund.
- Vi har ikke taget stilling til, om der skal være en maksimal grænse for, hvor længe man kan være på kontanthjælp, siger Pernille Vermund til Radio24syv.
- Vi har ikke taget stilling til, om der skal være en maksimal grænse for, hvor længe man kan være på kontanthjælp, siger Pernille Vermund til Radio24syv. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Nye Borgerlige stormer frem.

En måling viser, at partiet ville få op mod fire procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen.

Partiet har især markeret sig med sin stramme udlændingepolitik og en fordelingspolitik til højre for Liberal Alliance, men på en lang række andre områder, er der endnu ikke formuleret en konkret politik.

Det gælder blandt andet social- og beskæftigelsesområdet. Avisen.dk har forsøgt at få et interview med partiformand Pernille Vermund for at få hendes til at uddybe partiets holdninger på blandt andet kontanthjælpsområdet, men det er ikke muligt, før politikken er færdigformuleret, lyder svaret fra partiets pressechef.

Skal kontanthjælpen afskaffes?

Men hvad ved vi så indtil videre?

Forleden kunne Nordjyske.dk fortælle, at Vivi Jensen, der er medlem af regionsrådet i Nordjylland og byrådet i Hjørring, har valgt at forlade partiet, efter hun har nærlæst Nye Borgerliges partiprogram. 

- Nu cirkulerer der papirer om, at kontanthjælpen skal afskaffes og erstattes af en ydelse, man maksimalt kan modtage i otte måneder, og man vil også forringe førtidspensionisternes vilkår, sagde Vivi Jensen i den forbindelse til Nordjyske.

Det bekræfter hun over for Avisen.dk.

I et interview med Radio24syv slår Pernille Vermund dog fast, at kontanthjælpen skal blive ved med eksistere. Men der skal ændringer til.

- Systemet skal laves om. Det skal være langt enklere, siger hun blandt andet til Radio24syv.

Hun vil gøre det enklere at gennemskue de mange forskellige tilskud, som kontanthjælpsmodtagere kan modtage alt efter om de er enlige, gifte eller eksempelvis bor i en lejebolig.

Pernille Vermund vil dog ikke sætte en tidsgrænse på kontanthjælpen.

- Vi har ikke taget stilling til, om der skal være en maksimal grænse for, hvor længe man kan være på kontanthjælp, siger hun til Radio24syv.

Syge skal ikke være på kontanthjælp

Derudover er der en gruppe af mennesker, som slet ikke skal være på kontanthjælp, slår Pernille Vermund fast.

- I dag er der en rigtig stor udfordring ved, at rigtig mange kontanthjælpsmodtagere ikke bare er arbejdsløse, men faktisk også er syge. Her er det rigtig vigtigt for mig, at vi tænker mere på mennesker og mindre på systemer og får de mennesker ud af kontanthjælpssystemet, som er for syge til at arbejde. Dem må vi simpelthen lave en anden ydelse for, siger hun til Radio24syv og fortsætter:

- Og så må vi sige, at dem der er tilbage og er på kontanthjælp, de skal have en incitament til at komme hurtigt i arbejde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.