Nybagte forældre: Se på hvad I byder sygeplejerskerne

Det er en ekstremt vanskelig opgave at tage sig af for tidligt fødte børn og deres forældre, og ikke noget nyuddannede sygeplejersker bør stå alene med, siger formanden for Dansk Præmatur Forening.
Mange familier er i en tilstand af chok på en neonatalafdeling. Nyuddannede sygeplejersker bør ikke stå alene med opgaven, siger formanden for Dansk Præmatur Forening.
Mange familier er i en tilstand af chok på en neonatalafdeling. Nyuddannede sygeplejersker bør ikke stå alene med opgaven, siger formanden for Dansk Præmatur Forening. Foto: Flemming Krogh, Scanpix/arkiv

Balancegangen mellem at skulle hjælpe og støtte familier i en svær situation og samtidig sikre at de ikke føler sig overvåget og sygeliggjort, er ekstremt svær. Det er ikke noget nyuddannede sygeplejersker bør stå alene med.

Det siger Elizabeth Pöckel, der er formand for Dansk Præmatur Forening, som er en forening for forældre til for tidligt fødte børn.

Avisen.dk kan i dag fortælle, at Arbejdstilsynet har givet et påbud til Rigshospitalets afdeling for for tidligt fødte børn. Blandt andet på grund af manglende psykisk førstehjælp til de nyuddannede sygeplejersker.

Elizabeth Pöckel siger, at foreningens medlemmer generelt mærker, at der er kommet et øget pres på sygeplejerskerne de seneste år.

Blandt andet fordi, der er kommet skærpede krav til, at de ikke blot skal fokusere på den lille nyfødte størrelse. De skal tage sig af hele familien -  vel at mærke en familie, der kan være i dyb krise.

- Man bør se på, hvad det er, man byder sygeplejerskerne i et moderne sygehusvæsen med skærpede krav, hvor også forældres forventninger er blevet større, siger Elizabeth Pöckel.

Følelsesmæssigt granatchok

Hun peger på, at det er en vanskelig opgave at være sygeplejerske på en neonatalafdeling. Der er enorm forskel på, hvad for en tilstand familien er i efter en for tidlig fødsel.

Nogle børn er raske, og er måske kun kommet fire uger for tidligt. Andre er i en livstruende tilstand med en lang indlæggelse foran sig. Oplevelsen kan være et følelsesmæssigt granatchok for familien.

Sygeplejerskerne skal derfor være dygtige til at 'læse forældrene,' siger Elizabeth Pöckel.

- Forældre reagerer vidt forskelligt, og det kan være ekstremt svært at vurdere, hvornår man bare skal være til stede, og hvornår en forælder har brug for at tale. Og mange nyuddannede sygeplejersker er ikke forberedt til den rolle, siger hun.

Føler sig overvåget

Foreningen får ofte henvendelser fra forældre, der er midt i det følelsesmæssigt kaotiske forløb. Her er det tydeligt, at nogle er i en choktilstand og måske opfatter beskeder fra sygeplejerskerne anderledes, end de ellers ville have gjort.

- Vi har haft forældre, der har været dybt chokerede over noget, sygeplejerskerne har sagt til dem, som andre måske ikke ville bide mærke i.  De er jo i en unormal tilstand, hvor de også føler sig overvåget i en presset situation, siger Elizabeth Pöckel.

Balancegangen mellem at skulle hjælpe og støtte forældre og samtidig sikre at de ikke føler sig overvåget og sygeliggjort mere end højst nødvendigt, er svær og ikke noget alle bare lige kan som nyuddannet sygeplejerske, siger Elizabeth Pöckel.

- Det er bestemt ikke noget nyuddannede bør stå alene med. De erfarne sygeplejersker har en vigtig rolle i at guide dem. For både forældrene og sygeplejerskernes skyld, er det nødvendigt med støtte, siger Elizabeth Pöckel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.