Nybagt mor: Jeg blev fyret under graviditeten

Graviditeten gjorde Oksana Gordej så syg, at hun ikke kunne arbejde. Det, mener hun, er grunden til, at hun blev fyret.
Oksana Gordej mener selv, at hun blev fyret som elev, fordi hun var gravid.
Oksana Gordej mener selv, at hun blev fyret som elev, fordi hun var gravid. Privat foto

- Jeg var så lykkelig, da jeg blev gravid. Jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville føre alle de problemer med sig.

Sådan fortæller Oksana Gordej på 36 år, mens hun vugger sin fire måneder gamle pige frem og tilbage. Hun er en af dem, der har oplevet diskrimination på arbejdspladsen i forbindelse med graviditet.

Og hun er ikke den eneste, der har haft den oplevelse. En ny undersøgelse, som Ugebrevet A4 bragte i fredags, viser, at næsten hver femte mor har oplevet diskrimination i forbindelse med graviditet og barsel.

De lykkelige omstændigheder er derfor ikke helt så lykkelige alligevel.

- Jeg troede slet ikke, jeg kunne blive gravid, så det var et mirakel, da det skete. Men det slog mig alligevel ud, da jeg to måneder senere fik en fyreseddel med posten, fortæller hun.

Graviditeten gjorde hende syg

På det tidspunkt havde Oksana Gordej været ansat som elev hos Unique Solutions i Aarhus i over et år. Et shipping firma hvor hun skulle færdiggøre den praktiske del af sin shipping-uddannelse på Aarhus Købmandsskole.

- Jeg følte mig virkelig taknemmelig, da jeg fik elevpladsen, for det er meget svært at få. Og uden den ville jeg ikke kunne afslutte min uddannelse, fortæller hun.

Efter Oksana Gordej havde været ansat i et år, blev hun gravid. Men på trods af den store glæde, var graviditeten fra start fuld af sygdom.

- Jeg havde rygproblemer fra tidligere skader, som blev værre under graviditeten. Så udover slem kvalme, var jeg meget svimmel og kunne ikke sidde op, fortæller hun.

Sygdommen gjorde, at Oksana ofte måtte melde sig syg. Hun skrev dagligt til sin chef, så han kunne følge med i hendes sygdom. Retur fik hun søde beskeder om, at han ønskede hende god bedring.

- Det var også derfor, det kom sådan bag på mig, da jeg pludselig fik et fyrebrev fra min skole. Det var ikke en gang fra min arbejdsgiver selv.

En fyreseddel med posten

En dag modtog Oksana Gordej et brev fra sin skole. I brevet stod der, at aftalen med hendes elevplads var blevet brudt. Som årsag stod der, at hun havde for meget fravær og ikke havde udført opgaverne godt nok.

Med det samme kontaktede Oksana Gordej sin fagforening HK.

- Fra da af overtog HK sagen og tog kontakt til Unique Solutions. Det førte til, at de gerne ville ansætte mig igen. Men det ville jeg ikke efter den behandling, fortæller hun.

Direktør: Fyringen var begrundet

Men direktør i Unique Solutions er uforstående over for anklagerne. Han bekræfter, at Oksana Gordej har været ansat i hans virksomhed, men mener, at opsigelsen af hende var fuldt begrundet.

- De andre ansatte sagde, at hun var ukoncentreret og ligeglad med arbejdet og den hverdag, hun indgik i. Derfor blev vi nødt til at opsige hende tre måneder inden praktikperioden udløb, skriver direktør i Unique Solutions Aage Hansen.

Han tilføjer, at de altid har haft mange kvinder ansat i virksomheden og derfor er vant til, at kvinder bliver gravide og går på barsel.

- Lige nu er 15 af vores 20 ansatte kvinder. Derfor er vi bekendt med, at vores kvindelige ansatte bliver gravide, og vi ser derfor ikke graviditet som en sygdom.

Sagen ryger i retten

Nu skal sagen tages op af tvivstighedsnævnet, hvor parterne skal mødes i september.

- Vi skulle være mødt i uddannelsesnævnet i sidste måned, men min chef mødte ikke op. Så nu er jeg bare spændt på, hvad der kommer til at ske til september, fortæller Oksana Gordej.

HK har krævet, at Unique Solutions betaler en bøde i erstatning. Men Oksana Gordej er sikker på, at hendes tidligere arbejdsplads vil gøre alt, hvad de kan for at undgå det.

- Min chef i Aarhus er blevet forflyttet til et andet shippingselskab. På den måde kan direktøren i Unique Solution påstå, at det kun var min chef, der var informeret om min graviditet, og at han ikke selv vidste noget om det. Men det ved jeg er løgn, fortæller Oksana Gordej.

Nu vil hun allerhelst bare ligge sagen bag sig og håber, at hun kan få en ny elevplads efter barslen.

- Det har virkelig slået mig ud og været et meget hårdt år. Men nu ser jeg bare frem til at finde en elevplads, hvor de behandler de ansatte godt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.