Nybagt mor: Her er din livline

En app skal hjælpe nybagte forældre, når de forlader hospitalet kort efter fødslen.
Glæden er stor, når forældrene tager hjem med deres lille ny, men flere spørgsmål kan hurtigt dukke op. Dem skal en app hjælpe med at besvare.
Glæden er stor, når forældrene tager hjem med deres lille ny, men flere spørgsmål kan hurtigt dukke op. Dem skal en app hjælpe med at besvare. Foto: colourbox/ALE VENTURA / PHOTOALTO

I dag hanker mange kvinder op i liften og forlader hospitalet få timer efter, at den lille ny har set dagens lys.

Tidligere var kvinderne ofte indlagt på barselsgangen i flere dage. Her brugte sygeplejerskerne tid på at rådgive om alt fra amning til badning af babyen. Når kvinderne forlader hospitalet kort tid efter fødslen, er der ikke tid til den samme rådgivning.

Men der er godt nyt. Sidste år introducerede Svendborg Sygehus nemlig en app, der skal hjælpe de nybagte forældre, og den har vist sig at være en stor succes.

- Inden fødslen får forældrene meget generel information. Det kan bare være rigtigt svært at huske det hele, når man kommer hjem. Tit giver informationen først mening, når man står i situationen, siger Dorthe Boe Danbjørg, der er Ph.d.-studerende ved Syddansk Forskningscenter for klinisk sygepleje, og har været med til at udvikle appen.

Hver 12. time sender appen en besked til forældrene om, hvad de nu skal være opmærksomme på. Det kan eksempelvis være, hvor mange gange baby skal ammes i løbet af dagen. Derudover rådgiver appen også om alt fra, hvordan man bader den lille til, hvordan man holder babyen. Appen giver også forældrene muligheden for at chatte med sygeplejersken, hvis de har spørgsmål.

- Jeg oplever, at de er glade for det her redskab. Det giver forældrene et bedre fundament at stå på, og appen fungerer som en slags livline. Kvinderne ringer stadig ind, men de er mere opmærksomme på, hvad de skal holde øje med. Det betyder også, at kvinder i mindre grad kommer tilbage, siger Anette Frederiksen, der er chefjordemoder på Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.

Chatfunktionen skal dog kun ses som et supplement og ikke en erstatning for den telefoniske kontakt.

- Der er altid åben på barselsklinikkerne, og man skal endelig ringe til os. Vi står altid til rådighed, siger Anette Frederiksen.

Appen er en del af "Mit forløb på OUH", som kan findes i App Store. Lige nu er appen dog kun tilgængelig for fødende på Svendborg Sygehus, men flere har allerede nu vist interesse for appen.

Hvis du ærgrer dig over, at appen ikke kan bruges hos dig endnu, så er der andre muligheder. Både appen "Amning" og "Min Baby" giver også svar på nogle af de spørgsmål, der trænger sig på hos førstegangsfødende. Begge kan downloades i App Store og Google Play.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.