Ny undersøgelse: Så mange danskere vil leve som Dovne Robert

En ny undersøgelse viser, at et flertal af danskerne ønsker at tage et arbejde, selv om lønnen ikke er højere end eksempelvis dagpenge. Hver femte mener dog det modsatte.
Robert Nielsen blev i 2012 landskendt, da han i flere medier gjorde det klart, at han hellere ville klare sig for kontanthjælp end at tage et arbejde med lav løn.
Robert Nielsen blev i 2012 landskendt, da han i flere medier gjorde det klart, at han hellere ville klare sig for kontanthjælp end at tage et arbejde med lav løn. Foto: Martin Sylvest Andersen/arkiv/Scanpix

Hellere job med lav løn end overførselsindkomst.

Sådan lyder dommen fra et flertal af danskerne i en ny undersøgelse som Epinion har lavet for fagforeningen FOA.

792 danskere er blevet spurgt: ”Forestil dig, at du blev arbejdsløs. Hvor sandsynlig er det, at du ville tage et job med en løn, der efter skat svarede til dagpenge eller anden social understøttelse”.

61 procent svarer ”meget sandsynligt” eller ”sandsynligt”.

Undersøgelsen har fået tilnavnet "Dovne Robert-historien" efter Robert Nielsen, der i 2012 blev landskendt, da han i flere medier gjorde det klart, at han hellere ville klare sig for kontanthjælp end at tage et arbejde med lav løn.

19 procent - næsten hver femte dansker - læner sig op Dovne Robert og svarer ”usandsynligt” eller ”meget usandsynligt” til spørgsmålet i den nye undersøgelse.

Afliver myten

Undersøgelsen afliver dog myten om, at danskerne er dovne og kun ønsker at arbejde, hvis gevinsten er meget stor, mener FOAs formand, Dennis Kristensen.

- Jeg er overbevidst om, at der findes meget få arbejdssky mennesker her i landet. Langt de fleste vil gerne bidrage til samfundet via et arbejde. Ikke kun på grund af den økonomiske gevinst men også på grund af det sociale sammenhold, der er på en arbejdsplads, siger Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig ved regeringens nyligt offentliggjorte forslag om at give kontanthjælpsmodtagere en ekstra bonus, hvis de selv skaffer sig et arbejde.

Mangler job

- I princippet lyder det fint, og det er da også et skridt i den rigtige retning. Men i praksis tror jeg nu ikke, at vi vil se så mange udbetalinger til kontanthjælpsmodtagere, for det er ikke mit indtryk, at det er motivationen for at arbejde, der mangler, men det imod jobbene, siger Dennis Kristensen.

I februar 2014 regnede Beskæftigelsesministeriet på, hvor meget man skal have i løn for at få en gevinst på 1000 kroner ekstra om måneden.

For et kontanthjælpspar med to børn, hvor begge ægtefæller er fyldt 30 år, skal man nu kun have et job til 16.200 kroner om måneden. Så får man 1000 kroner mere til rådighed efter betaling af husleje, daginstitution, varme og andre faste udgifter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.