Ny undersøgelse afslører: Motion er bedst i arbejdstiden

Hvis du sveder sammen med dine kolleger på jobbet, er det meget mere effektivt, end hvis du gør det alene hjemme i stuen. Det viser ny undersøgelse.
Hvis du er i dårlig form og trænger til at svede og blive forpustet, så er det mest effektivt, hvis du gør det sammen med kollegerne på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse.
Hvis du er i dårlig form og trænger til at svede og blive forpustet, så er det mest effektivt, hvis du gør det sammen med kollegerne på arbejdspladsen, viser ny undersøgelse. Brian Rasmussen

Hvis du trænger til at komme i form, så har det langt større effekt at gøre det på arbejdet end hjemme foran fjernsynet. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Her fandt forskere frem til, at fysisk træning har mest effekt, når man sveder sammen med sine kolleger på jobbet.

- Vi fandt ud af, at man bliver i bedre form, hvis man træner på arbejdet. Her kan man hjælpe hinanden og blive motiveret af kollegerne. Det betyder, at man gider træne oftere og mere, end hvis man træner alene, fortæller en af forskerne bag undersøgelsen Lars Andersen, der er professor i arbejdsmiljø.

Effektiv træning på job

Med et hold af forskere undersøgte han 200 ansatte på danske hospitaler. Deres arbejde er fysisk hårdt, fordi de går meget og løfter på patienter hele dagen. Derfor har mange af dem smerter i muskler og led. Forskere inddelte dem i to grupper, hvor den ene trænede hjemme og den anden på arbejdet. Dem på arbejdet lærte at bruge bolde og elastikker til at træne ryggen, arme og ben.

LÆS OGSÅ: Her skal de ansatte motionere i arbejdstiden

Efter bare ti uger viste det sig, at denne gruppe ikke havde så mange smerter mere og var kommet i bedre form end den anden gruppe. Og det kommer ikke bag på Dansk Firmaidrætsforbund.

- Udover at vi mennesker er sociale væsner og har brug for motivation, så har vi også brug for faste aftaler, hvor vi forpligter os. Ellers får vi det ikke gjort, fortæller Trine Kyed fra Dansk Firmaidrætsforbund.

Behov for kulturændring

Professor i arbejdsmiljø Lars Andersen understreger samtidig, at behovet for mere motion gælder alle faggrupper.

- Det er ikke kun vigtigt at passe på kroppen for folk med hårdt fysisk arbejde. Rigtig mange sidder på en kontorstol hele dagen, og de har virkelig brug for stærke muskler, hvis de ikke vil ende med en arbejdsskade, fortæller han.

Men for at få mere motion ind på arbejdspladserne, skal der også ske en kulturændring. Det mener Dansk Firmaidrætsforbund.

Ledere skal gå forrest

- Folk arbejder mere og mere, og det er vigtigt, at lederne går forrest og sætter dagsordenen. Vi skal lære at stå op til møder, løfte armene i vejret og ikke være så ordentlige, mener Trine Kyed.

Det kræver, at arbejdsgiverne ser fornuften i at investere i træning i arbejdstiden, fortæller ph.d.-studerende Markus Due Jakobsen, der var med til at lave undersøgelsen.

- I sidste ende handler det jo om kroner og øre. Men det er pengene værd. For udover at ens ansatte kan undgå skader ved at træne, så opbygger de også et fællesskab og et sammenhold, som er vigtigt på en arbejdsplads, fortæller Markus Due Jakobsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.