Ny rekord: Flere østarbejdere i Danmark end nogensinde før

Antallet af østeuropæere, der er i arbejde i Danmark stiger til nye rekordhøjder.
Foto: Scanpix/Iris

Fra oktober 2015 til september i år er antallet af østarbejdere, der har været i arbejde i Danmark steget med 13.336 personer. Det viser nye tal fra Styrelsen For Arbejdsmarked og Rekruttering, skriver Fagbladet 3F.

Det betyder, at 119.617 personer fra østeuropæiske lande har været i arbejde i Danmark, hvilket er ny rekord.

Jonas Feldbo Kolding har forsket i netop østeuropæisk arbejdskraft ved Københavns Universitet. Han mener, at tallene peger på, at flere og flere østarbejdere finder vej til Danmark.

- Der er ikke noget, der tyder på, at vi har haft en kæmpe reserve af arbejdsløse østeuropæere, der nu er kommet i arbejde. Derfor peger stigningen i antallet mere i retning af, at der er kommet flere af østarbejdere til landet, siger Jonas Felbo-Kolding.

Det er især job inden for industri, byggeri og landbrug, der tiltrækker den østeuropæiske arbejdskraft. Det vil sige brancher, hvor der historisk set har været store problemer med social dumping og udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.

Derfor må det øgede antal østarbejdere føre til flere ressourcer til kampen mod social dumping, mener forbundssekretær i 3F Henning Overgaard.

- Stigningen i udenlandsk arbejdskraft skal mødes med en udbygget myndighedsindsats.
Vi har rekord i udenlandsk arbejdskraft, og samtidig vil regeringen nedlægge Arbejdstilsynets, SKAT's og politiets succesrige dumping-indsats. Det er jo helt uacceptabelt, siger Henning Overgaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.