Ny regering vil gøre håndværkerfradrag permanent

Regeringen afskaffer nu fradraget for håndværkere og service i hjemmet. De borgerlige vil den stik modsatte vej. De vil gør fradraget permanent som i Sverige.
Du skal kunne få fradrag for at få renoveret dit køkken, passet børn eller skovlet sne, mener Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der vil gøre håndværkerfradraget permanent, hvis de kommer til magten.
Du skal kunne få fradrag for at få renoveret dit køkken, passet børn eller skovlet sne, mener Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der vil gøre håndværkerfradraget permanent, hvis de kommer til magten. Scanpix: Pia Hansen

Fra nytår er det slut med at få fradrag for at få skovlet sne, passet børn eller ombygget boligen. Men sådan bør det slet ikke være, mener Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative. Håndværkerfradraget bør være til at regne med mange år frem.

Regeringen er på gale vej, mener Venstres erhvervs-ordfører, Kim Andersen.

- Regeringen afskaffer fradraget med en begrundelse om, at vi er på vej ud af krisen. Men det er ønsketænkning i højeste potens, som jeg savner dokumentation for, siger Kim Andersen.

Han mener, at der er behov for fradraget. Det er ifølge ham en god håndsrækning til blandt andre børnefamilier, og det giver op til 5.000 ekstra arbejdspladser.

Yo-yo ordning

Siden fradraget blev indført i 2011, har der være usikkerhed om det. I tre måneder i 2013 var det således sat ud af kraft, og nu afskaffer regeringen det. Men denne ’start-stop-politik’ dur ikke, mener man i den borgerlige blok.

- Det er ikke holdbart med stop and go på området. Der er brug for en permanent bedre ordning, skriver konservatives erhvervsordfører Brian Mikkelsen til Avisen.dk.

I Venstre og Dansk Folkeparti er man helt enig. Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, skriver til Avisen.dk:

- Fradraget er relativt let at håndtere administrativt, og vi ser gerne en permanent ordning gældende flere år frem.

Klippefast i Sverige

I Sverige har man i flere år haft et fradrag for arbejde på og i hjemmet. Sideløbende har der været politisk debat.

Blandt andet om fradraget øger uligheden, fordi det især er svenskere med mellem- eller højindkomst, som køber sig til hjælp. På det seneste har der også været debat om, hvor stor en rolle fradraget har, når det drejer sig om at integrere udlændinge i Sverige. Meget af det huslige arbejde udføres af ikke etniske svenskere.

Der er dog sket det med tiden, at der i svensk politik er opstået bred enighed på tværs af partiskel om at bevare fradraget. Således vil den nye, svenske regering med Socialdemokraterne og Miljøpartiet ikke fjerne fradraget.

- Hvis vi i Danmark får gjort fradraget permanent, vil danskerne tage endnu mere til sig. Samtidig vil håndværkerne og andre udbydere af tjenester kunne planlægge efter det, så de ikke skal fyre og ansætte folk efter skiftende politiske vinde, siger Kim Andersen.

Håb om udvidelse

Hos Konservative drømmer man om mere end at få en permanent ordning for fradrag for håndværkere og hjemmeservice. Den skal også udvides eksempelvis ved at hæve fradraget, som nu er højst 15.000 kroner om året pr. voksen i husstanden. Eller til at gælde flere former for arbejde end i dag

- Ordningen skal gøres permanent i en udvidet form, skriver Brian Mikkelsen (K).

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.