Ny regel: I Næstved bliver to ud af tre skåret i social ydelse - i Aalborg er det hver femte

Guide giver rum til fortolkning, siger jobcenterkonsulent fra Aalborg Kommune.
Iben Nørup, postdoc på institut for sociologi ved Aalborg Universitet, mener, at tallene tyder på, at der er retssikkerhedsmæssige problemer.
Iben Nørup, postdoc på institut for sociologi ved Aalborg Universitet, mener, at tallene tyder på, at der er retssikkerhedsmæssige problemer. Foto: Scanpix/arkiv

Blandt landets kommuner kan der være stor forskel på, hvor stor en del af borgerne på sociale ydelser der bliver ramt af den nye såkaldte 225 timers-regel 1. oktober. 

Det fortæller DR P4 Nordjylland

Aalborg Kommune har således vurderet, at cirka 1.400 ud af 6.500 på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse bliver skåret i ydelser, fordi de ikke kan leve op til kravet om 225 timers ordinært arbejde på et år. I Næstved Kommune er 1.600 ud af 2.300 vurderet til at miste de samme ydelser.

I Aalborg Kommune er det altså tæt på hver femte, og i Næstved er det to ud af tre, der vurderes til at blive ramt.

Det kan være svært at vurdere, hvem der falder for 225 timers-reglen, siger konsulent i jobcenteret i Aalborg Kommune, Bente Kloster.

- Det er jo et skøn, vi laver hver gang, siger hun til P4 Nordjylland

Der bliver truffet individuelle afgørelser i de enkelte sager ud fra den vejledning, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har sendt til kommunerne, fortæller Bente Kloster.

- Når vi bruger den guide, STAR har lavet, er det klart, at der altid er et rum til fortolkning, siger hun.

Retssikkerhedsmæssigt problem

Iben Nørup, postdoc på institut for sociologi ved Aalborg Universitet, mener, at tallene tyder på, at der er retssikkerhedsmæssige problemer.

- Det vil være konsekvensen, at man kan sige, at havde du boet et andet sted i landet, så havde afgørelsen været en anden, og så havde du ikke mistet kontanthjælpen. Det ville være den værste konsekvens, siger Iben Nørup til P4 Nordjylland.

225 timers-reglen dikterer, at blandt andet kontanthjælpsmodtagere skal arbejde 225 timer i et almindeligt lønnet arbejde i løbet af et år for ikke at blive skåret i ydelse. 33.000 børn risikerer at blive ramt af denne regel.

En af dem er Nathja Holck Søndergaard fra Svendborg. Hun har tidligere fortalt til Avisen.dk, hvordan hun frygter at ende på gaden som følge af den strammere regler.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.