Bliver dine småkager brændte i den ene side af bagepladen eller ligner ovnen bare noget, der snart falder fra hinanden med et klagende støn?
Så kan det være, du skulle skifte den ud med en ny. Men ligesom med udvalget af køkkenmaskiner til for eksempel æggekogning, smoothies og friture, er paletten af funktioner i en moderne ovn også vokset gevaldigt.
Funktioner, som du får lov til at betale for, selv om du måske ender med aldrig at bruge ovnens dampfunktion eller rotisseri til spydstegning.
- Med mindre du er typen, der sætter sig ned og læser en lang manual, er det jo slet ikke sikkert, du får brugt alt det, ovnen kan. Og så er det spild af penge. Min egen ovn skal bare kunne bage og stege. Det er sådan set alt, jeg har brug for, siger Anne Bach Pedersen, afdelingsleder på Hotel- og Restaurantskolen i København.
Ovne fås i vidt forskellig kvalitet og størrelser. Og naturligvis til vidt forskellige priser. Et pristjek hos elektronikkæden Elgiganten starter ved et kampagnetilbud på 1666 kroner for en Electrolux indbygningsovn på 72 liter og slutter med en med en Miele CombiSteam-ovn på 48 liter til 26.999 kroner.
Dermed kan der være tusindvis af kroner sparet ved at være på det rene med, hvad du skal bruge ovnen til. Men hvis du ikke kan leve uden friskbagte boller hver morgen, og dermed er hyppig ovn-bruger, bør du også kigge efter ovnens energimærke.
Ifølge Energistyrelsen bruger en elovn på 35 liter og B-energimærket 0,92 kWh på at varme et stykke kød fra køleskabstemperatur til 60 grader. Hvis ovnen er på 75 liter er energiforbruget 1,14 kWh per opvarmning.
I den anden ende af energiskalaen bruger en A+++-mærket ovn på 35 liter 0,31 kWh per kødopvarmning - altså knap en tredjedel af dens B-fætter i samme størrelse. Og det kræver 0,39 kWh at varme et stykke kød op, hvis ovnen er på 75 liter.
Der er altså en større besparelse at hente ved at gå efter en ovn med det bedste energimærke frem for at vælge en lille ovn.
- Vi anbefaler, at man mindst køber en ovn med energimærke A og gerne bedre. Det giver den bedste økonomi på lang sigt, siger pressechef i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen.
I samme ombæring råder han forbrugeren til at holde øje med forskellen på, hvor energirigtig ovnen er ved henholdsvis traditionel opvarmning og varmluft - hvis ovnen også har sidstnævnte funktion.
- Det er derfor også en god idé, at man vælger en ovn, der har det laveste årlige energiforbrug ved den type opvarmning, man bruger mest, siger Ture Falbe-Hansen.
Tip når du skal købe ny ovn:
Overvej hvor mange ekstra funktioner og gadgets, du har brug for. Med over- og undervarme, varmluftsfunktion og grill, er de fleste godt dækket ind.
Nogle moderne ovne har indbyggede kogebøger, men hvis du ved med dig selv, at du aldrig kommer til at anvende andet end dine egne opskrifter og erfaringer, er det jo ikke nødvendigt.
Tjek brugervenligheden i butikken. Der er meget stor forskel på, hvordan ovnene indstilles og noget virker mere intuitivt end andet.
Tjek energimærkningen. De fleste ovne har energimærkning A, men der findes ovne med helt op til energimærkning A+++ på markedet.
Damp kan være godt, hvis man bager meget. Men gør du det kun engang imellem, vil det sjældent være den ekstra udgift værd, og man kan skabe damp i sin ovn under bagning ved at sætte en skål med vand i ovnen.
Pyrolyse gør rengøringen lettere, men pyrolyseovne er generelt markant dyrere end andre ovne. Hvis du ikke har noget imod at gøre ovnen ren selv, er pyrolyse unødvendig.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk
/ritzau/FOKUS