Ny optagelsesprøve på erhvervsskoler: Elever bliver væk

Eleverne bliver væk fra de nye obligatoriske optagelsesprøver til erhvervsskolerne, viser erfaringer fra Nordsjælland.
Mange unge holder sig væk fra erhvervsskolernes optagelsesprøver i dansk og matematik, viser erfaringer fra Nordsjælland.
Mange unge holder sig væk fra erhvervsskolernes optagelsesprøver i dansk og matematik, viser erfaringer fra Nordsjælland. Foto: Colourbox

Som noget nyt skal kommende erhvervsskoleelever i år bevise, at de kan bestå dansk og matematik før skolestart i august. Det får dog en del unge til helt at holde sig væk, viser erfaringerne fra Erhvervsskolen Nordsjælland.

Ud af de 96, som var indkaldt til optagelsesprøve i matematik, valgte kun 40 at møde op til prøven. Ved den efterfølgende optagelsesprøve i dansk, var det kun 25 ud af 76 indkaldte, der valgte at møde op til prøven, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det er et overgangsår, så nogle elever og forældre har måske ikke været opmærksomme på det. Men jeg har mine bekymringer om, at nogen unge bliver efterladt tilbage på perronen. Jeg tror ikke helt, kommunerne er klar over, hvad det kræver, siger Inge Prip, direktør for Erhvervsskolen Nordsjælland.

Erhvervsskolereformen træder i kraft efter sommerferien og stiller som noget helt nyt krav til minimum 02 i dansk og matematik fra folkeskolen. Tanken er at hæve niveauet på faguddannelserne, som i mange år har kæmpet med tårnhøjt fravær og frafald samtidig med, at en stadig større del af en ungdomsårgang har valgt at gå på gymnasiet. På den måde viser reformen tegn på at hæve det faglige niveau blandt erhvervsskoleeleverne. Unge, der ikke kan matche karakterkravene, skal tilbydes anden uddannelse i form af kombineret ungdomsuddannelse eller produktionsskole for eksempel. Det er kommuner, jobcentre og uu-vejledernes opgave at få de unge videre.

- Der er ingen tvivl om, at nogle tiltag i reformen er den rigtige vej at gå, men kommunerne får en udfordring. De har en forpligtelse over for de elever, der er sorteret fra, og det er vores opgave at få dem videre. Erhvervsskolerne skal ikke bokse med elever, som ikke har de faglige forudsætninger, siger Per Lynge, leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Hillerød og Halsnæs.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.