Ny nedgang til DF efter kaotisk uge

DF står til at få 17,4 procent af stemmerne i den første Voxmeter-måling efter partiets kaotiske efterårsuge.
Sagen om rod med EU-midler har kostet Morten Messerschmidt posten som partiets gruppeformand i EU-Parlamentet og en plads i DF's ledelse. Samtidig tyder en ny måling på, at sagen koster vælgeropbakning.
Sagen om rod med EU-midler har kostet Morten Messerschmidt posten som partiets gruppeformand i EU-Parlamentet og en plads i DF's ledelse. Samtidig tyder en ny måling på, at sagen koster vælgeropbakning. Foto: Scanpix/arkiv

Den seneste uge har været kaotisk for Dansk Folkeparti, og det ser ud til at afspejle sig i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

Heri svarer 17,4 procent af de adspurgte vælgere, at de vil stemme på DF. Det svarer til 31 mandater mod partiets i dag 37 mandater i Folketinget. Målingen har dog en statistisk usikkerhed på plus/minus 2,3 procent.

Det er en tilbagegang siden den seneste Voxmetermåling 16. oktober, hvor DF stod til 18,7 procent. Og en endnu større tilbagegang siden valget i juni sidste år, hvor DF høstede 21,1 procent af stemmerne.

Den nye Voxmeter-måling tegner samme billede som en Wilke-måling for Jyllands-Posten fra torsdag. Heri svarede 16,2 procent af vælgerne, at de vil stemme på DF.

Mens Wilke-målingen blev foretaget i dagene 11. til 17. oktober - og altså før sagen om tilbagebetaling af EU-midler for alvor rullede - er den nye Voxmeter-måling foretaget mellem 17. og 23. oktober.

I disse dage kunne flere medier berette, hvordan DF har brugt støttepenge fra EU-Parlamentet via den politiske alliance Meld og fonden Feld til ting som medietræning og middage.

Partiet undersøges for eventuelt misbrug af pengene.

DF-gruppeformand i EU-Parlamentet Anders Vistisen vil mandag eftermiddag fremlægge bilagene fra Meld og Feld for EU-Parlamentets finansudvalg.

Efter en intern undersøgelse meddelte DF fredag, at partiet vil betale yderligere knap en million kroner tilbage til EU-Parlamentet.

DF har i forvejen betalt 1,6 millioner kroner tilbage. Den resterende million er blandt andet blevet brugt på annoncer, medietræning, en bustur til Bruxelles, middage, sommergruppemøder og julekort.

I den nye Voxmeter-måling ligger rød blok og blå blok igen tæt, efter de røde partier ellers kunne mønstre et betragteligt forspring i den seneste måling.

Rød blok står nu til 50,7 procent, mens blå blok står til 49,1 procent. I sidste uges måling hed styrkeforholdet mellem de to 52,7 mod 47,1 i rødt favør.

Når rød blok står til tilbagegang, selv om DF i blå blok har en dårlig måling, skyldes det, at både Socialdemokratiet og Enhedslisten står til at få færre stemmer, mens Venstre, Konservative og Nye Borgerlige går frem.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.