Ny måling: Mette F. vil vinde, hvis der var valg nu

Ny Voxmeter-måling giver rød blok 52,2 procent mod 47,8 til blå blok. Nye Borgerlige står til 2,3 procent.
Mette Frederiksen (S) og rød blok ville vinde statsministerposten, hvis der var valg nu, viser ny måling. 
Mette Frederiksen (S) og rød blok ville vinde statsministerposten, hvis der var valg nu, viser ny måling.  Foto: Henning Bagger/Scapix/Arkiv

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går med tanker om at bruge åbningen af Folketinget som afsæt for at udskrive valg, så vil en en ny meningsmåling være en kilde til uro.

Rød blok står nemlig til valgsejr i målingen, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. Den kommer dagen før, Løkke skal holde åbningstale i Folketinget.

Normalt er styrkeforholdet mellem de to blokke i dansk politik meget tæt. Men ret usædvanligt er det i målingen uden for den statistiske usikkerhed, at rød blok vil vinde, hvis der var valg nu.

I målingen står rød blok til 52,2 procent af stemmerne mod 47,8 procent af stemmerne til blå blok. En forskel på 4,4 procentpoint. Den statistiske usikkerhed i forhold til blokkene er plus/minus 3 procentpoint.

Målingen er samtidig den første hos Voxmeter, hvor det nye parti Nye Borgerlige er taget med. Men Nye Borgerlige har altså ikke givet blå blok fremgang.

Partiets meget stramme udlændingepolitik, ønske om exit fra EU og løfter om markant lavere skat har ifølge målingen overbevist 2,3 procent.

Dermed står partiet ifølge målingen til med nød og næppe at klare spærregrænsen på 2,0 procent. Usikkerheden i forhold til Nye Borgerlige er dog plus/minus 0,9 procentpoint.

Nye Borgerliges indtog ser især ud til at gå ud over Dansk Folkeparti og Venstre.

Ved valget i 2015 fik Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne. I målingen står DF til 17,8 procent.

Dermed er det uden for den statistiske usikkerhed, at DF er gået tilbage siden valget.

Regeringspartiet Venstre bliver tilsyneladende også ramt af Nye Borgerliges indtog. Ved valget fik Venstre 19,5 - nu står partiet til 17,2 procent i målingen.

Den vigende opbakning til Venstre er i sig selv en streg i regningen for Løkke. Men formentlig lige så slemt er det, at Liberal Alliance ser ud til at holde fast i sine vælgere.

Dermed ser ugers kritik af Anders Samuelsens ultimative krav om en lettelse af topskatten på fem procentpoint fortsat ikke ud til at ryste LA-vælgerne. Partiet står i målingen til 7,8 procent mod 7,5 procent ved valget.

Dermed giver målingen ikke Løkke det bedste afsæt for åbningstalen.

Den ventes at blive et forsøg på, at nulstille 2025-debatten. Efter uger med bittert blåt opgør om topskat vil statsministeren at forsøge at minde politikerne om deres ansvar for kommende generationer.

En appel som dog kan ende med at falde for døve ører. I hvert fald vil Anders Samuelsen formentlig opfatte målingen som et rygstød til partiets kompromisløse kurs.

I rød blok står Socialdemokratiet til opbakning fra 27,7 procent af vælgerne. Dermed er oppositionspartiet opsigtsvækkende hele 10,5 procentpoint større end Venstre i målingen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.