Ny indsats: Dobbelt så mange aktioner mod social dumping

Der er netop indgået en aftale om bedre at bekæmpe udlændinges brud på danske regler. Flere kontroller og større bøder er blandt redskaberne.
Social dumping inden for rengøring og en række andre brancher skal bekæmpes hårdere. Der er der lige indgået en politisk aftale om.
Social dumping inden for rengøring og en række andre brancher skal bekæmpes hårdere. Der er der lige indgået en politisk aftale om. Colourbox

Der sættes nu hårdere ind mod de virksomheder, der lader udlændinge arbejde under elendige vilkår og bryder danske regler for skat, moms eller sikkerhed. Social dumping skal ikke kunne svare sig.

Det er meldingen fra regeringen, SF og Enhedslisten, som netop har indgået en aftale om at styrke kampen mod social dumping. Aftalen er en del af finansloven for 2015, oplyser Beskæftigelsesministeriet over for Avisen.dk. Partierne afsætter 120 millioner kroner over de næste fire år til indsatsen.

Pengene gør, at SKAT, Arbejdstilsynet og politiet næste år kan lave dobbelt så mange fælles aktioner som i år mod social dumping. Under aktionerne møder myndighederne uanmeldt op på for eksempel byggepladser.

”Jeg vil gerne fremhæve pengene til en ekstra indsats fra myndighedernes side. Vi ved, at deres aktioner har en god virkning. Ikke alene fanger de nogle, som bryder reglerne, men der bliver også sendt et tydeligt signal til andre arbejdsgivere,” siger Finn Sørensen, som er Enhedslistens ordfører i forhold til social dumping.

Ud over flere kontroller bliver bøderne også sat op for udenlandske firmaer, der gentagne gange blæser på reglerne om at lade sig registrere.

”Der kommer flere betjente og kontrollanter ud, og vi hæver bøderne. Der skal være en risiko for at blive snuppet, og det skal gøre ondt, når man bliver snuppet,” fastslår Ane Halsboe-Jørgensen, som er Socialdemokraternes ordfører i forhold til social dumping.

Fokus på ulovlig transport

Ifølge aftalen får politiet næste år 10 millioner kroner til på landeveje og rastepladser at sætte ind mod, at udenlandske lastbiler kører ulovligt rundt med gods i Danmark.

Netop den del af aftalen glæder formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, sig meget over.

”Der er et systematisk flow af lastbiler ind i Danmark, Sverige og Norge, hvor man bryder reglerne, og hvor de udenlandske chauffører er med til at smadre løn- og arbejdsvilkår for danske chauffører. Det får vi nu gjort mere ved,” siger Pia Olsen Dyhr.

Politikerne har også bestemt sig for, at de vil lukke et hul i lovgivningen, som har gjort det muligt for vognmænd som Kim Johansen at give udenlandske chauffører en i danske øjne meget lav løn.

ID-kort til flere

I foråret blev der indgået et politisk forlig om, at der skal indføres ID-kort inden for byggeriet. Plastickortene skal blandt andet indeholde oplysninger om ens arbejdsgiver, og hvordan man er sikret ved sygdom og ulykker. Nu lægges der op til at udbrede ID-kortet yderligere.

Af aftalen fremgår, at det nu skal undersøges, om man kan udbrede ID-kortet til andre brancher, hvor der er problemer med social dumping. Det drejer sig om brancherne rengøring, hotel, restaurant, landbrug, skovbrug og gartneri.

”Godt nok er det her kun en undersøgelse, som skal være afsluttet inden udgangen af 2015. Men det er da mit håb, at vi til den tid kan blive enige om at udbrede ID-kortet yderligere,” siger Finn Sørensen.

Det handler om tryghed

Med aftalen håber politikerne på at sende nogle meget tydelige signaler.  Ane Halsboe-Jørgensen (S) formulerer det sådan her:

”Det her handler om tryghed. Det skal være sådan, når man gå på arbejde i Danmark, at man får en løn, som man kan leve af. Og at det ikke kan svare sig for nogen arbejdsgivere at snyde på vægten.”

Pia Olsen Dyhr fra SF er også klar i mæglet:

”Danskerne skal vide, at vi tager social dumping meget alvorligt. Den unfair konkurrence gør, at danskere mister deres arbejde, og vi får færre penge ind i skat. Og måske værst af alt underminerer det solidariteten her til lands.”

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.