Ny fræk dreng i klassen: Borgerlig fagforening boomer

A-kassen ASE har slået sig op som fagforening, og kaprer nu medlemmer fra både røde og gule fagforeninger. Ekspert tegner et portræt.
Det svækker kampkraften i den traditionelle fagbevægelse, at flere melder sig ind i alternative 'gule' fagforeninger. I tilfælde af strejke skal medlemmer af for eksempel ASE blive på arbejde.
Det svækker kampkraften i den traditionelle fagbevægelse, at flere melder sig ind i alternative 'gule' fagforeninger. I tilfælde af strejke skal medlemmer af for eksempel ASE blive på arbejde. FOTO: Scanpix/Thomas Lekfeldt

I sommeren 2012 rullede Vejlegårdskonflikten.

Det blev pludselig moderne at tale om den 'Den Danske Model' og forskellen på overenskomstbærende røde fagforeninger og billige gule fagforeninger.

Men alt imens slagsmålet mellem fagforbundet 3F og Krifa bølgede, slog a-kassen ASE dørene op for en tilhørende fagforening.

27.000 danskere har siden meldt sig ind i den nystiftede fagforening, mens a-kassen i samme periode er vokset med over 11.000 - og nu har over 150.000 medlemmer.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen karakteriser ASE som "den nye frække dreng i klassen", som udfordrer den traditionelle røde fagbevægelse.

"Der er kamp om medlemmerne, og ASE stjæler både fra gule og røde ved hjælp af relativt aggressive salgsmetoder," siger professoren fra Aalborg Universitet.

Medlemshøst vækker bekymring

Som Avisen.dk skriver i dag, kritiseres ASE af 3F for ufine rekrutteringsmetoder.

Læs også: Hård kritik: Nye medlemmer fuppes ind i ASE

Ifølge Flemming Ibsen udstiller slagsmålet en stigende bekymring i 3F over ASE's medlemshøst.

"Det hele handler om, at man kan spare penge ved at 'freeride' på andres overenskomster. Det er klart, at det krænker de aftalebærende fagforeninger, fordi det er dem, der bruger ressourcer på at vedligeholde den danske arbejdsmarkedsmodel," siger han.

'Gule' fagforeninger som Krifa, Det Faglige Hus og nu ASE tilbyder et langt billigere kontingent end for eksempel 3F.

Målt imod Krifas 113.000 medlemmer, og de 81.000 medlemmer af Det Faglige Hus, er ASE fortsat en mindre spiller.

Men hvor Krifa på det seneste har mistet medlemmer, har ASE på kun to år fået 27.000 medlemmer i fagforeningen.

"ASE har helt klart ladet sig inspirere af Krifa og det Faglige Hus. Hvis man leger fagforening og lokker med et meget billigt kontingent, er det let at friste især 3F'ere og HK'ere," siger Flemming Ibsen.

Opgør med det kollektive

Lige som Krifa og Det Faglige Hus spiller ASE også på at være uafhængig og fri af partipolitiske interesser.

Men hvor Krifa styres af et kristent bagland, hviler ASE ifølge Flemming Ibsen på en borgerlig systemkritik af arbejdsmarkedets indretning.

Læs også: Frimenighed vrimler med gule fagforeningsfolk

"Hvis man skal kalde dem andet end forretningsfolk, er det systemkritikere, som slås for det individuelle. Altså at man har individuelle kontrakter, at man ikke har nogen konfliktret, og at vi skal lovgive frem for at regulere gennem overenskomster," siger han.

'Se potentialet', lyder ASEs nye slogan, som handler om at indfri det enkelte medlems potentiale.

"Det er reelt et farvel til det kollektive. Ideologisk set er det et helt andet borgerligt-liberalt system, de kæmper for. Men det siger de næppe åbent," siger Flemming Ibsen.

Læs også: ASE lokkede hjerneskadet til at blive medlem

Ifølge ASE dækker kritikken fra 3F i virkeligheden over, at det store fagforbund truer medlemmer til at skifte mening, hvis de prøver at skifte fagforening.

Det undrer dog ikke Flemming Ibsen, at de traditionelle fagforbund slås med næb og kløer for at beholde deres medlemmer.

"3F'erne vil jo sige, at der hersker en norm om at bidrage til fællesskabet. Og hvis man ikke gør det, nasser man på systemet. Så det er klart, at der reageres over for medlemmer, der melder sig ud. Det er så den kamp, der kommer til udtryk her," siger han.

Gule skal være strejkebrydere

Medlemsflugten til de gule fagforeninger er den aktuelle største trussel mod den traditionelle fagbevægelse, vurderer forskeren.

"Det er i den grad en trussel, at medlemmer forlader den etablerede fagbevægelse til fordel for billige forsikringsselskaber, som direkte undergraver det kollektive element," siger han.

Flemming Ibsen minder om, at medlemmer af gule fagforeninger skal stå som strejkebrydere, hvis der opstår konflikt på arbejdspladsen.

"Så det svækker i den grad kampkraften - og dræner selvfølgelig økonomiske ressourcer, som bruges til at kæmpe for medlemmerne," siger han.

ASE - nu med fagforening
  • Grundlagt 1976
  • 'ASE' var frem til 2002 en forkortelse for 'A-kassen for Selvstændige Erhvervsdrivende'
  • Blev i 2002 en tværfaglig a-kasse for både lønmodtagere og selvstændige
  • Danmarks 5. største a-kasse
  • Oprettede i 2012 fagforeningen 'Jobtryghed', som nu har skiftet navn til 'ASE Lønmodtager'
  • Ifølge Danmarks statistik havde ASE a-kasse i juli 2014 152.333 medlemmer, mens fagforeningen har 27.004 medlemmer
  • ASE er 100% medlemsejet

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.