Ny forskning: Hunde kan læse menneskers følelser

Hunde kan skelne ansigtet på et menneske, der er vred, fra et menneske, som er glad.
Mon ikke de fleste hundeejere allerede har haft på fornemmelsen, at deres firbenede familiemedlemmer kan mærke, hvordan de har det?
Mon ikke de fleste hundeejere allerede har haft på fornemmelsen, at deres firbenede familiemedlemmer kan mærke, hvordan de har det? Scanpix

Hunden har været menneskets bedste ven i 30.000 år, og forskerne har nu opdaget hemmeligheden til det lange kammeratskab: Vovserne kan læse vores følelser.

Det kommer nok ikke så meget bag på hundejerne - mange af dem har sikkert tit haft en fornemmelse af, at deres firbenede familiemedlem kan mærke, hvordan de går og har det.

Men nu er videnskaben altså nået frem til samme resultat. Man har ganske enkelt fundet ud af, at hunde kan aflæse menneskers ansigtsudtryk.

Opdagelsen er det første håndfaste bevis på, at et andet dyr end mennesker kan skelne mellem følelsesmæssige udtryk i en anden art.

- Vores undersøgelse viser, at hunde kan skelne mellem vrede og glade ansigtsudtryk hos mennesker, fortæller professor Ludwig Huber ifølge The Telegraph.

- De forstår, at de to ansigtsudtryk repræsenterer forskellelige følelser. Og det gælder også med mennesker, som de ikke har set før, fortæller professor Ludwig Huber fra Wien Veterinærmedicinske Universitet, der står bag den banebrydende opdagelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Som led i deres forskning trænede professor Huber og hans folk en gruppe hunde op til at skele udtrykkene i vrede og glade ansigter ved systematisk at præsentere forskellige fotos af menneskeansigter for dyrene.

Ifølge professor Huber er det svært at konkludere, præcis hvad et smilende eller et vredt ansigt betyder for den enkelte hunde.

- Men det forekommer sandsynligt, at hundene knytter et smilende ansigt sammen med en positiv betydning og en vredt ansigtsudtryk med en negativ betydning, siger han.

Han forklarer, at hundene i undersøgelsen var langsommere til at lære at associere en vredt ansigt med en belønning, hvilket tyder på, at de allerede havde en idé om, at det er bedst at holde sig væk fra folk, der ser vrede ud.

Forskerne vil fortsætte med at undersøge den rolle, erfaring hundenes evner til at genkende menneskelige følelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.