Ny forskning: Her er Usain Bolts hemmelighed

Usain Bolt er verdens hurtigste mand. Men han har en hemmelighed, mener en gruppe forskere.
I en ny undersøgelse har forskerne fundet ud af, at Usain Bolt benytter sig af en ganske særlig teknik.
I en ny undersøgelse har forskerne fundet ud af, at Usain Bolt benytter sig af en ganske særlig teknik. Foto: Scanpix

Af Videnskab.dk

Usain Bolt er en af de største idrætsudøvere nogensinde. Han er verdens hurtigste mand og satte i 2009 verdensrekorden på 100 meter med tiden 9,58 sekunder ved VM i Berlin.

I søndags, 23. august 2015, blev han igen verdens hurtigste mand, da han vandt VM-guld ved mændenes 100 meter løb i Kina.

Bolts voksende samling af verdensrekorder og olympiske medaljer kan let give et indtryk af, at ingen kan stoppe ham. Men hvad er hans hemmelighed? Noget så simpelt som at løbe i takt, lyder buddet fra en gruppe australske forskere, ifølge Videnskab.dk.

I en ny undersøgelse har forskerne fundet ud af, at Usain Bolt synkroniserede sine skridt med Tyson Gay, der kom på andenpladsen og løb lige til højre for Bolt i 2009-finalen i Berlin.

Ved at analysere videoen af mændenes løb billede for billede viste det sig, at næsten 30 procent af Bolts og Gays skridt var synkroniserede og hamrede ned i løbebanen på samme tid. Det er meget overraskende, da Bolt naturligt løber med længere skridt og i et langsommere tempo på grund af sin højde.

Læs også hos Videnskab.dk: De bedste 100-meter-løbere er blevet højere og slankere

I alt tog Bolt 41 skridt, og Gay tog 45 til 46 skridt under finalen - et så højt antal synkroniserede skridt var helt uventet. Men det tyder på, at synkroniseringen ikke skete ved et tilfælde, og at den heller ikke var uden betydning.

Det var flere synkroniserede skridt end i semifinalen, hvor de tre sprintere løb hver for sig, og antallet er større, end man ville forvente, hvis det skete tilfældigt.

I stedet lader det til, at der foregik en bevidst synkroniseringsproces mellem Bolt og Gay i finalen - måske i forbindelse med visuelle/auditive informationer - der førte til flere koordinerede skridt.

Læs også hos Videnskab.dk: Løbeturen kan blive sjovere og sundere

I flere årtier har forskerne inden for mange forskellige forskningsområder været særligt opmærksomme på synkroniseringsprocessen. Den danner grundlag for dannelsen og stabiliteten af en række komplekse systemers koordinerede adfærdsmønstre - både her på Jorden og i universet.

Komponenterne i en lang række systemer plejer at 'afstemme sig' hinanden for så at arbejde videre som en enhed. Det kan ske hvorsomhelst - fra neuroner i hjernen til sankthansorme, der lyser om natten. Interessant nok ser det ud til, at menneskets bevægelsessystem gennemgår en lignende proces.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor hurtigt bliver min kondition dårligere?

Bevægelserne af to eller flere personer, der interagerer, plejer spontant at afstemme sig hinanden. Uden særlige intentioner eller instruktioner synkroniserer deres bevægelser sig perfekt gennem visuelle og auditive informationer.

To familiemedlemmers skridt afstemmer sig hinanden, når personerne går side om side. Publikums rytmiske klapsalver i en koncertsal bliver spontant synkroniseret efter kort tid.

Selvom fænomenet er forholdsvis veldokumenteret, rejser Bolts synkroniserede skridt i 100 meter-finalen, spørgsmålet om interpersonel synkronisering har en særlig fordelagtig effekt.

Du kan læse mere om Usain Bolts evne til at synkronisere og dets mulige effekter i artiklen hos Videnskab.dk - klik her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.